Yeni bulunan mağaralarda Ölü Deniz Parşömenleri aranıyor

Arkeologlar, Batı Şeria’daki Kumran yakınlarında, Ölü Deniz Parşömenlerini barındırıyor olabilecek iki yeni mağara keşfetti.

Şimdiye kadar, mağaraları kazmakta olan arkeologlar, İncil dönemine ait henüz herhangi bir eserin kalıntılarını bulamadı. Ancak, 53b ve 53c olarak adlandırılan her iki mağara, şimdiye kadar keşfedilmiş Ölü Deniz Parşömenlerini barındıran mağaraların yakınında yer alıyor ve ekip, mağaraları araştırmaya devam ediyor.

Ölü Deniz Parşömenleri, Kumran yakınlarında yer alan 12 mağarada bulunan 900 el yazması kalıntısından oluşuyor. Birçok akademisyen Essenes denen bir grubun Kumran’da yaşadığına ve MS 70 yıllarında Roma’ya karşı bir isyan başladığı dönemde bölgeyi terk etmeden önce birçok Ölü Deniz Parşömenini yazdığına inanıyor.

1946 ve 1956 yılları arasında 11 mağara bulundu ve Ölü Deniz Parşömenlerinin çoğu bu mağaralarda ortaya çıktı. 12. mağara 2017 yılında keşfedildi, ancak sadece bir boş parşömen ortaya çıktı. Arkeologlar ayrıca mağaranın içinde, parşömenleri saklamak için kullanılan kavanozlar, ipler ve tekstiller buldu. Bu bulgular, 12. mağarada da parşömenler olduğunu ancak belli bir zaman önce yağmalandığına işaret ediyor.

Yeni bulunan iki mağara ise, 12. mağaranın yanında yer alıyor ve bunlar da geçmişte parşömen varlığına dair kanıtlar taşıyor.

yeni-bulunan-magaralarda-olu-deniz-parsomenleri-araniyor-538082-1.

Parşömenlerin kanıtları

Yağmacılar geçmişte bir zamanlar mağara 53b adlı mağarayı yağmalamıştı ve arkeologlar burada bir bronz pişirme tenceresi ve kavanozlar, mataralar, kaplar ve pişirme kapları gibi çok miktarda çanak çömlek buldular. Araştırmacılar ayrıca dokuma tekstil parçaları, örgülü halatlar ve ipler buldular. Ek olarak mağaranın girişinde bir kandil bulundu.

Yazının devamı için tıklayın