‘Yeni bütçe umutsuz milyonlar yaratıyor’: Kamu emekçilerinden  bütçe protestosu

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri Ankara'da eylem yaparak 2019 Bütçesi'ni protesto etti. Genel Başkan Mehmet Balık, krizin derinleştiğine ve yurttaşların yaşam şartlarının giderek zorlaştığına dikkat çekerek, “Yeni bütçe umutsuz ve mutsuz milyonlar yaratıyor” dedi.

Ulus Atatürk Heykeli önünde yapılan eylemde konuşan Balık, şunları kaydetti: “2019 Bütçesi TBMM komisyonunda görüşülmekte; ancak emekçilerin, işçilerin, kamu çalışanlarının ve emeklilerin ekonomik sıkıntısını giderecek bütçeler içermemektedir. Bütçede bakanlıkların lüks harcamalarına kaynak ayrılmakta ve aslan payı Saray’a verilmektedir. 2018’de 845 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı bütçesinin 2019 yılında yüzde 233 artışla 2 milyar 818 milyon liraya yükseltilmesi planlanmaktadır. Bütçe Başkan’a vergi koyma ve keyfi harcama imkânı vermekte; ancak bu bütçede emekliler, işçiler, aileler, çocuklar, kamu çalışanları bulunmamaktadır.”


Demokratik bir ülkede bütçenin, tek bir kişinin ve anlayışın talebi doğrultusunda hazırlanamayacağına da vurgu yapan Balık, “2019 Bütçesi yurttaşlarda kemer sıkma politikası öngörürken AKP iktidarına, mutlu azınlığa ve yandaş sermayesine destek olarak hazırlanmaktadır. Eğitim ve sağlık başta olmak üzere yurttaşların kamusal haklarını kısıtlamaktadır. Memurun, işçinin, çiftçinin, esnafın adının olmadığı bu bütçe mutsuz ve umutsuz milyonlar üretecektir. Siyasal iktidarın savurganlığının ve bitmek tükenmez lüks hevesinin bedelini bu ülkenin yoksul yurttaşları ile kamu emekçilerinin ödemesine karşı çıkıyoruz” diye konuştu.