‘Yeni CHP’nin kodlarını anlattı
CNN Türk'te Enver Aysever'in sunduğu "Aykırı Sorular" programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, yeni CHP’nin ideolojik hattından...
CNN Türk'te Enver Aysever'in sunduğu "Aykırı Sorular" programında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, yeni CHP’nin ideolojik hattından, PM tartışmalarına, Gülen cemaatinden, dine kadar bir çok konuda konuştu. "CHP'nin kurultaylar partisi olduğu" yönündeki eleştiriler yapıldığının belirtilmesi üzerine, kurultayların demokrasinin bir gereği olarak ihtiyaçtan ortaya çıktığını söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "CHP'nin 2. adamı kim?" sorusuna "Genel Başkan Yardımcılarının tümü" cevabını verdi.
‘LİSTE ÇOKTU, KAVGA YOKTU’
"Umarım bizim bu kurultayımız diğer siyasal partilere de örnek olur. Oralara da demokrasi gelir" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, birçok liste olmasına rağmen kurultayda hiçbir kavga olmadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, “bugün geldiğimiz noktada önemli bir kurultay yaptık, düşünsel olarak siyasete büyük katkılar yaptığımıza inanıyorum. Son kurultaya sunduğumuz rapor görkemli ve güzel bir rapordur" dedi.
‘YENİ CHP’NİN 4. BÜYÜK ADIMI
"Yeni CHP" kavramı hakkındaki tartışmalarla ilgili bir soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, ülkelerin, insanların, düşüncelerin değiştiğini ifade ederek, "CHP neden değişmesin? O da değişecek" ifadelerini kullandı: “Yeni CHP sosyal demokrasiyi getirdi, şimdi yeni CHP, dördüncü büyük adıma imza atmak istiyor, bu ülkeye demokrasiyi ve özgürlükleri getirmek istiyor."
‘İDEOLOJİK EKSENİMİZDEN MEMNUNUZ’
Kılıçdaroğlu, kurultayda SHP'de üst düzey görev yapan Murat Karayalçın, Ercan Karakaş ve Fikri Sağlar'ın Parti Meclisi'ne (PM) seçilmesi konusunda ve CHP'nin kendi ideolojik ekseninden kayıp, BDP'lileştiği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine, CHP'nin kendi ideolojik ekseninden kayması diye bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi: "Biz ideolojimizden de kendi eksenimizden de memnunuz. Biz antiemperyalist bir duruş sergiliyoruz."
SAĞLAR VE CİHANER NEDEN LİSTE DIŞIYDI?
Fikri Sağlar ve İlhan Cihaner'i kurultayda neden listeye almadığı ve buna rağmen PM'ye seçilmeleri nedeniyle bir güçlük yaşayıp yaşamayacağı yönündeki bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Hiçbir güçlük olmaz. Demokrasiye inanıyorsanız bu arkadaşlar da seçime girmişlerdir, kazanmışlardır, saygı duymanız gerekir. Hiçbir sorun yok. Benim hazırladığım 98 kişilik listede olmamalarının nedeni il başkanları, ilçe başkanları, milletvekilleriyle görüştük, orada ortaya çıkan tabloyu, havuzu ben bir anlamda oluşturdum. O iki isim de olabilir, olmayabilirdi de" diye konuştu.
Bu isimlerin PM ötesinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği yönündeki soruya ise Kılıçdaroğlu, PM seçimlerinin kesinleşmesi sonrası bu konuyu düşüneceklerini söyledi.
‘ULUSALCILIKLA ARAMIZA MESAFE KOYDUK’
Kılıçdaroğlu, CHP'nin ulusalcılıkla arasına mesafe koyduğu ve Atatürkçülük'ten uzaklaştığı yönündeki eleştirileri cevaplarken, "Atatürkçülük kavramı dinamik bir kavramdır. Onu geleneksel statükocu bir yapı içine oturtursanız kimse kusura bakmasın ama ona ben Atatürkçü demem. Bugün kendisini yenileyen daha dinamik, değişimci CHP, Atatürkçülüğün hangi ilkesine karşı çıkmıştır veya hangi ilkesine aykırı bir duruş, tavır sergilemiştir?" dedi.
‘BİZDE LAİKLİK VAR, ÇATIŞMA YOK’
CHP'ye katılan farklı görüşlere mensup bazı isimler ile partisinin cemaatlere bakışına ilişkin soru üzerine Kılıçdaroğlu, Atatürk'ün yaşamı boyunca inançlara hep saygılı olduğunu ve kendi cebinden parasını ödeyerek cami onarttığını, saygın din adamları yetişsin diye imam hatip mekteplerini kurduğunu belirtti.
"Kişiler bir araya gelebilirler, kendi inançlarını, ibadetlerini yerine getirebilirler. Bunların adı cemaat, topluluk ya da başka bir şey olabilir. Biz onlara karışmayız, saygı duyarız. O inançların tamamına saygı duyarız. Bizim ülkemizde Süryaniler, Hristiyanlar, Yezidiler var. Bunların arasında çatışma var mı? Yok. Neden yok? Bu ülkede laiklik olduğu için çatışma yok. Bu mutluluğu, huzuru bozanlar siyasetçilerdir. Oy kapmak için insanların en kutsal ve mahrem duygularını sömürü alanı haline getirirler. Caminin avlusunda siyasi propaganda yapılmaz, günahtır. Biz bunu biliyoruz. Bu terbiyeyi Atatürk'ten aldık, hiçbir zaman dini siyasete alet etmedik."
GÜLEN’DEN UZAK DURUP ERDOĞAN’A YÜKLENDİ
Kılıçdaroğlu, "Genel başkan olduğunuzdan bu yana, en yoğun laiklik ve Mustafa Kemal vurgusu yaptığınız dönem oldu, bunun bir nedeni var mı?" sorusu üzerine "Gelişmeler endişe yaratıyor, bunu görmemiz, bilmemiz lazım" dedi.
"Gülen cemaatinin siyasette aktör olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, ellerinde buna ilişkin bir veri olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu, "Ama biz o süreçte yargıya müdahale edildiğini, bunun da doğru olmadığını söyledik. Hem 'yargıya müdahaleye edilmesin' deniliyor hem de 'benim adamım yargılanıyor, ben onun için kanun çıkarayım, yargılanmasın' deniliyor. Bu çifte standart doğru değil" diye konuştu.
‘KURTULMUŞ’A BU DURUMU YAKIŞTIRMADIM’
"Numan Kurtulmuş ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınlaşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz, sizin kendi solunuzdaki partilerle bir araya gelme tavrınız var mı?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "İki siyasi aktör bir araya gelmiş konuşurlar, sizin de ona saygı duymanız gerekiyor. Ben, Numan Bey ile ilgili bir görüşümü ifade etmek isterim. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne en sert eleştirileri getiren, bugüne kadar AKP'den gelen davetleri reddeden bir liderin, kendi arkadaşlarıyla bile konuşmadan gitmesini Sayın Kurtulmuş'a ahlaki olarak yakıştıramadığımı söyleyeyim. O kadar. Yoksa gidebilir, katılabilir. Ama bu söylemleri söyleyen ve bugüne kadar o tavrını sürdüren bir siyasal aktörün 180 derece dönüp farklı bir kulvara girmesini yakıştıramadığımı söyleyeyim" karşılığını verdi.
PM itirazları sürüyor
CHP eski İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, kurultay sonuçlarına dün avukatı aracılığıyla itiraz ederek, sayımın tekrar yapılmasını istedi. CHP’nin 34. Olağan Kurultayı’nın ardından "sayım" tartışması devam ediyor. PM'de birinci yedeğe düşen CHP eski İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, avukatı Rezan Epözdemir aracılığıyla Çankaya İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulundu. ANKA’ya konuşan Rezan Epözdemir, “En fazla mağduriyet yaşayan Çetin Soysal. 226 oy düşülmüş. 52 kişilik listede herkesin aynı oranda eklemesi yapılması gerekirken nasıl oluyor da bizim 226 oy düşüyor, bu kabul edilemez. Herkesten 50-60 oy düzeltilirken biz de 226 oy düzeltiliyor. Sandıkların tek tek sayılmasını istiyoruz. PM’ye girmişken birinci yedeğe düştük” diye tepki gösterdi.
Kota ayarı PM’yi değiştirdi
CHP PM listesinde, cinsiyet ve gençlik kotası uygulaması listeye 51. sıradan giren Çetin Soysal ile 52. sırada yer alan Dursun Bulut’un liste dışı kalmasına neden oluyor. Soysal ve Bulut’un yerine cinsiyet kotasından Kutsiye Benan Baykal, gençlik kotasından da Umut Akdoğan PM’ye giriyor.
CHP’nin 34. Olağan Kurultayı ardından Parti Meclisi(PM) seçimlerindeki birleştirme tutanağında tespit edilen hata nedeniyle, oylar yeniden sayılmıştı. Çankaya İlçe seçim kurulu, ayrı bilgisayardaki veri girişlerinin birleştirilmesi sırasında hata yapınca, kurultayın ardından açıklanan liste de değişti. Yeniden sayımı yapılan PM listesinde oyların düşmesi ise, listedeki ilk 52 kişi için sıralamayı etkiledi. Listede yer alan bazı isimlerin alt sıralara inmesi, cinsiyet ve gençlik kotası nedeniyle liste dışı kalmalarına neden oldu.
CHP’nin tüzüğüne göre, yüzde 33’lük cinsiyet kotası uygulaması ve Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) kontenjanından PM’ye giren 8 kişi ile birlikte toplam 60 kişiden oluşan PM’nin 20’sinin kadın olması gerekiyor. Yine tüzükte yer alan yüzde 10 gençlik kotası uygulamasıyla da listedeki 6 kişinin gençlerden oluşması gerekiyor. Tüzüğe göre, listede bu kotalar eksik gerçekleşirse 52 kişilik PM listesinde en az oy alan kişilerle yer değiştiriliyor.
Listede, 4’ü BYKP platformundan olmak üzere 19 kadın bulunuyor. Listede yer alan kadınlardan, Gökçe Pişkin, Seynur Yıldırım, Meryem Gül Çiftçi ise cinsiyet kotasının yanı sıra, gençlik kotasından da sayılacak. CHP tüzüğüne göre ortak hüküm uyarınca her iki cinsiyeti temsil eden durum olduğunda her iki kotadan birlikte düşülüyor. Böylece, listede Ekrem Kerem Oktay ve Onursal Adıgüzel de eklendiğinde gençlik kotasında da 5 isim yer alıyor.
Cinsiyet ve gençlik kotasından eksik kalan birer isim ise, 52 kişilik listenin 51. sırasında yer alan Çetin Soysal ve 52. sırada yer alan Dursun Bulut’un liste dışı kalmasına neden oluyor.
Listeye gençlik kotasından 53. sıradaki Umut Akdoğan, cinsiyet kotasından ise 55. sıradan Kutsiye Benan Baykal giriyor. Bu durum Soysal’ın PM’de birinci yedeğe ve Bulut’un ise ikinci yedeğe düşmesine neden oluyor.