Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre, 2003’te eczacılık fakültesi sayısı 12 iken Resmi Gazete’de yayımlanan kararla fakülte sayısı 53’e yükseldi. TEİS Genel Başkanı Saydan işsizlik sorununa dikkat çekti.

Yeni eczacıları işsizlik bekliyor

Berkay SAĞOL

Ülkede her yıl sayıları artmaya devam eden eczacılık fakültelerinin durumu sektörü endişelendiriyor. Fakültelerden mezun olanlar ise işsizlik gerçeğiyle yüz yüze kalıyor. 2012’de yapılan yasal düzenlemeyle eczane açmak nüfus sayısı şartına bağlandı. 3 bin 500 kişiye yalnızca bir tane eczane düşmesi şartı, 2018 yılından itibaren geçerli durumda.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, eczacılık fakültelerine yenileri eklendi. Bahçeşehir Üniversitesine bağlı Eczacılık Fakültesi, Fırat Üniversitesine bağlı Eczacılık Fakültesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesine bağlı Eczacılık Fakültesi kuruldu. Bu kararla birlikte 2003 yılında 12 olan eczacılık fakültesi sayısı 53’e yükseldi.

YÖK'ün 2021-2022 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3 bin 972. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu’na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 886 ve hali hazırda Türkiye’de bulunan eczacı sayısı ise 42 binden fazla. 2003’te 919 mezun veren eczacılık fakülteleri 2020 yılında 2 bin 82 mezun verdi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Türkiye’de 53 Eczacılık Fakültesi’nden sadece 14 tanesinin Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER) tam akredite olduğunu hatırlattı. Saydan, “Eczacılık fakülte sayılarının ve öğrenci sayılarının her geçen yıl artmasıyla, eczacılık fakültelerinden mezun olanları işsizlik sorunu bekliyor ve bu durum endişe verici hale gelmeye başladı” dedi.
Saydan, sürekli açılan eczacılık fakültelerinden mezun olan eczacıların çoğunun yaşanılan istihdam sorunu nedeniyle kamuda ve özel sektörde iş bulamadıklarını söyleyerek açıklamasında şunlara yer verdi:

“2003’te 919 mezun veren eczacılık fakülteleri 2020 yılında 2 bin 82 mezun verdi. Önümüzdeki dönem yeni mezun olacak genç eczacılar için iş bulma açısından ciddi sorunların yaşanacağı bir dönem olacak. Zira mezun olanların nerede istihdam edileceği düşünülmeden, planlanmadan açılan üniversiteler gençlerimize bir gelecek sunan kurumlar olmak yerine maalesef işsizliği öteleyen bir yapı halini almış durumdalar. TEİS olarak beklentilerimiz; Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 9 bin fazla eczacı olacağı öngörüsünden hareketle; mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için daha fazla eczacılık fakültesi açılmaması ve kontenjanlardaki sayıların azaltılması öncelikli hedef olmalıdır.”