Konya İl Milli Eğitim, özel hedef olarak ‘cinsel eğitim ve istismar ile ihmal’ konularını belirleyen okulların bu hedeflerini değiştirmesini istedi. Türk PDR Derneği Başkanı Özat, “Özel hedefte hiçbir sakınca yok” dedi.

Yeni Ensarlara davetiye çıkabilir

Mustafa BİLDİRCİN

Ensar Vakfı’nda 45 çocuğun cinsel istismar ve saldırıya maruz bırakılması skandalı hâlâ hafızalardaki yerini korurken çocuklarda cinsel eğitim ve istismar ile ihmal’ konularında eğitici çalışma yapmayı özel hedef olarak belirleyen okullara engel geldi. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ‘çocuklarda cinsel eğitim ve istismar ile ihmal’ konularında eğitici çalışma yapmayı özel hedef olarak belirleyen okulların hedefini değiştirmesini istedi. Müdürlüğün, rehber öğretmenlerin mayıs ayında belirlediği hedefleri değiştirme çabası tepki çekti.

Çocuğa yönelik cinsel ve fiziksel istismarın engellenmesi açısından kritik önemde olan rehberlik çalışmaları konusunda kendisine özel hedefler belirleyen okullara uyarı gitti. Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, özel hedefini, ‘Cinsel eğitim ve istismar’ ile ihmal olarak tanımlanan çocuğun sağlığı, fiziksel veya psikolojik gelişimi için gerekli ihtiyaçların karşılanmaması konularında belirleyen okulları uyardı. Müdürlüğün, hedeflerin değiştirilmesi isteminin gerekçesi ise açıklanmadı. Rehber öğretmenler, hedef güncellemesi talep edilen okulların büyük bölümünün ilkokullar olduğunun altını çizerek, “Müdürlük, bu yaşlarda çocuklarının kaçının cinsel istismar ve ihmal mağduru olduğunun farkında mıdır?” diye sordu. Müdürlüğün talebini değerlendiren Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (Türk PDR) Genel Başkanı Oğuz Özat, “Okulların özel hedefleri öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik çalışmaların ardından okul rehberlik ve psikolojik danışma kurullarında belirlenir. Planlama ile yapılan hedefleri İl Milli Eğitim Müdürlüğü değiştiremez” diye konuştu. Özat, okulların rehberlik hizmetlerinin ihtiyaca göre belirlendiğinin altını çizerek şunları kaydetti: “‘Değiştirilsin’, önerisinde bulunulan hedef, çocukların cinsel istismarını önlemek amaçlı bir hedeftir. Ailelere yönelik yapılacak önemli çalışmalardan biridir. Önleyici, gelişimsel bir psikolojik hizmettir. Bu hedefte hiçbir sakınca olmadığı gibi, kaldırılmasını düşünmek sakıncalıdır. Derneğimizin Konya şubesi, CİMER aracılığıyla bu talebin gerekçesini soracak.”

***

Özel hedef nedir?

Eğitim kurumları, her eğitim öğretim yılı için Bakanlığın belirlediği genel ve il danışma komisyonlarının belirlediği yerel hedeflerden farklı iki özel hedef belirliyor. Özel hedefler, rehberlik ihtiyaç analizi doğrultusunda öğrencilerin öncelikli rehberlik ihtiyacı olarak belirlenen ve eğitim kurumlarının rehberlik programında yer vermekle yükümlü olduğu çalışmalar olarak tanımlanıyor. Özel hedef çalışmaları öğrenci, öğretmen ve veli olmak üzere üç paydaşa yönelik planlanıyor.