Yeni Fatsalar yaratmalıyız

AYDIN AKYAZI

Fatsa deneyimi sadece bir ilçenin deneyimi değildir. On yılardır süre gelen Kızıldere’de kayıplar veren yeniden ayağa kalkan bir siyasal sürecin adıdır. Belediye başkanlığına aday olana kadar devrimcilerin tüm birikimlerinin ortak adıdır. Fikri Sönmez’le sembolleşti. Seçim çalışmaları boyunca üç kez silahlı saldırıya uğradı. Birinde yaralandı. Arkadaşlarımız öldü, kalıcı sakatlıklar bıraktı. Ama tüm adayları aldığı oyun iki katı oyla 1979’un 14 Ekim günü Fikri Sönmez belediye başkanı seçildi. O tarihten başlayarak Nokta Operasyonu’nun yapıldığı 11 Temmuz gününe kadar elimizdeki tüm kaynak ve birikimle Fatsa halkıyla birlikte güzel şeylerin olması için çabaladık. Huzur dolu, iyiliklerin hakim olduğu bir kasaba inşa ettik.

HÜRRİYET VE UMUDUN İZİNDE

Bir Fatsa deneyimi yaşadık. Ülkemizde en küçük demokrasi taleplerinin dahi kanla bastırıldığı dönemler yaşadık yaşamaya devam ediyoruz. Biz Fatsa’da böyle bir eylemi gerçekleştirirken 49 arkadaşımız toprağa düştü. Yani oradaki yeni demokrasi deneyiminin bize faturası yine ölüm, kan, açlık, hapishane oldu. O meşhur Fatsa davası, 2002’nin 12 Temmuzunda Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde düşerek son buldu. Bu nedenle, o kavgada yitirdiğimiz arkadaşları bir kez daha anma adına Nâzım kurtuluş mücadelesine katılan insanlar için yazdığı dizelerle, “onlar su ve rüzgar, hürriyet ve umuttu.” Hürriyet ve umut olduğu sürece, devrim ve devrimler var olacak ve yaşayacaktır.

Biz 79 sonbaharında halkla birlikte, halkın bizzat yönetimde olduğu, bugünlerde çokça tartışılan doğrudan demokrasiyi kısa bir dönem Fatsa’da gerçekleştirdik. O günden bugüne Fatsa herhangi bir şekilde tekrarlanamadı veya aşılamadı. Bütün dileğim ve isteğim odur ki, yeni Fatsa’lar olsun. Çünkü eşit, özgür ve bağımsız bir ülke yaratmak istiyorsak, bunun yolu yeni Fatsa’lar yaratmaktan geçiyor; yeni yerel yönetimleri kazanmaktan geçiyor. Yeni demokrasi deneyimlerinden geçiyor. Bu konudaki devrimci görüşlerin yenilenmeye, değişime ve katkıya ihtiyacı vardır. Bunlar olduğu sürece Fatsa fikri yeşerecektir.