Yeni iş buldum, ayrılmak istiyorum

SORU: Özel bir şirkette üç yıldır emekli olarak çalışıyorum. Pandemi yüzünden mart ayında ücretsiz izne çıkarıldım. Hiçbir ücret yardımı almadım. Çalıştığım süre boyunca yıllık izinlerimi kullandırmadılar. Bu günlerde bir iş buldum. İşyerimden tazminatımı ve izin ücretimi talep ederek durumumu anlattım. Tazminatımı, izin ücretlerimi ve çıkışımı veremeyeceklerini; ancak istifa edersem çıkışımı verebileceklerini söylüyorlar. Bu ortamda iş bulmuşum, umurlarında değil. Biz açlıktan, işsizlikten ölelim mi? Bu ortamda hakkımızı alıp yeni bir iş başlangıcı yapamayacak mıyız?

YANIT: Emekli çalışanlar bu pandemi döneminde en ağır mağduriyeti yaşadılar. İşsizlik sigortasına tabi olmadıkları için kısa çalışma ödeneğinden de yararlanamadılar. Dolayısıyla sizin durumunuzda olan bir çalışanın böyle bir durumda İş Kanunu’nda yer alan Madde 24/3 uyarınca ‘’İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa’’, iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanabilmesi gerekiyor. Ayrıca işçinin yıllık ücretli izin hakkının kullandırılmaması da işçi bakımından haklı fesih sebebidir. Ancak anlattıklarınızdan sizin işvereninizin buna yanaşmayacağı gözüküyor. Bu nedenle iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip yasal süreç başlatmanız gerekebilir. Bu nedenle fesih öncesinde bir avukatla görüşerek birlikte hareket etmenizi tavsiye ederim.

SÜREKLİ GECE ÇALIŞTIRILIYORUM

SORU: Ben 3 yıldır akaryakıt istasyonunda çalışmaktayım. İşimizin yapısı gereği gece de çalışmaktayım; ama son 1 aydır sürekli, aralıksız olarak gece çalışıyorum. Bunun sebebi ise marketteki çalışma arkadaşımın işten ayrılması. Şu an market elemanı olarak 2 kişi çalışıyoruz ve işverenimiz eleman almaya pek yanaşmıyor. İşveren geçen ayki maaşımızda farkı ödese de ben bu durumdan memnun değilim ve işten ayrılmayı düşünüyorum. İşverenime memnuniyetsizliğimi dile getirsem de her defasında kolay kolay kimseye güvenemeyeceğini söylüyor, eleman alımını erteliyor. İşten bu sebeple ayrılırsam tazminatımı alabilir miyim? Is akdi feshi için haklı bir sebep mi bu ve işverenime ihtar çekmeden ve bir şey söylemeden direkt ayrılmak istediğimi söylersem tazminatımı vermek zorunda mı?

Cevap: İşin kesintisiz olarak 24 saat sürdürüldüğü işyerlerinde ‘Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ çerçevesinde çalışılır. Buna göre her vardiyada 3 kişi olmak üzere 8 saatlik (3 X 8 = 24) vardiya düzeninde çalışılmalıdır. Ayrıca vardiyalar 1 haftalık dönüşümle düzenlenmelidir. Yani sizin sürekli gece vardiyasında çalıştırılmanız doğru değildir. İşçi bu nedenlerle iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirebilir. Bu durumda kıdem tazminatına da hak kazanır. Ancak bunun için yasal bir süreç başlatmak gerekeceğinden bir avukatla birlikte hareket etmeniz sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.