AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabinenin ilk toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Toplantının gündeminde ekonomiye dair başlıkların olması bekleniyor.

Yeni kabine ilk kez toplanacak

Kabinenin açıklanmasının ardından bakanlıklarda devir teslim törenleri dün de devam etti. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na getirilen bakanlar yeni görevlerine başladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ikinci kabinesinin ilk toplantısı ise bugün yapılacak. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve kabine üyeleri, toplantı öncesinde Anıtkabir'i ziyaret edecek. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, ziyaretin ardından ilk toplantısını Erdoğan başkanlığında saat 15.00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapacak.

CNN Türk'ün haberine göre, toplantının gündeminde ekonomiye dair başlıkların olması bekleniyor. Temmuz ayında yapılması beklenen asgari ücret artışı, en düşük memur maaşının 22 bin lira seviyesine yükseltilmesi, emekli ikramiyesinde bir değişiklik olup olmayacağı gibi daha çok ekonomi başlıklarının kabinenin ilk toplantısında sıcak başlıklar olması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in toplantıda yeni döneme ilişkin sunum yapması bekleniyor.

Toplantıda fiyat artışlarının yol açtığı refah kayıplarına karşı atılabilecek adımlar, asgari ücret, memurların maaş artışı gibi kritik başlıkların ele alınması bekleniyor. Önümüzdeki dönemde gündeme gelmesi beklenen taşerona kadro, seçim vaadi olarak açıklanan ev hanımlarına emeklilik, gençlere vergisiz elektronik eşya ve faizsiz evlilik kredisi konularının masaya yatırılması bekleniyor.

Önümüzdeki dönemde Litvanya’da gerçekleşecek olan NATO liderler zirvesine Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Bu bağlamda İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin atacağı adımın da kabine toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor.

SUNUM YAPACAK

Erdoğan hafta sonu NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü, o görüşmenin yansımalarının da kabine toplantısında ele alınması bekleniyor. Ayrıca yurtiçinde ve yurtdışında yürütülen faaliyetlerin gündeme gelmesi ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in sunum yapması bekleniyor. 

Erdoğan, alınan kararları 'Millete Sesleniş' konuşmasıyla açıklayacak. Bakanların yarın TBMM’de yemin etmesi bekleniyor.