Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 24 Ağustos’ta internet sitesinden yayımladığı ve 1 Kasım’dan itibaren uygulamaya konulacak vergi ödemelerine ilişkin yeni KDV beyannamesinde istenilecek belgelere, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) tepki gösterdi.

Yeni KDV beyannamesine muhasebecilerden tepki

BirGün Ankara

Gelir İdaresi Başkanlığı, Eylül ayının vergilendirme dönemi için hazırlanacak beyannamede, “fatura, e-fatura, e-arşiv fatura, e-bilet, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu, irsaliyeli fatura, özel fatura, dip koçanlı yolcu taşıma bileti, kıymetli maden satım belgesi, döviz ve maden satım belgesi, döviz ve kıymetli maden satım belgesi, noter makbuzu, döner sermaye alındı belgesi, dip koçanlı olmayan yolcu taşıma biletleri ve tahsilat alındı belgesi”nin istenileceğini duyurdu.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu düzenleme ile meslek mensuplarını ve mükellefleri aydınlatıcı hiçbir bilgi verme ihtiyacı duymadığını dile getiren ASMMMO Başkanı Ali Şahin, “İdarenin getirdiği bu tür bazı uygulamalar meslek mensuplarının iş yükünü oldukça artırmakta ve tepkiye neden olmaktadır. Katma değer vergisi beyannameleri ekinde, belge sayısı isteme girişimi daha önce de iki kez yapılmış, meslek örgütlerini haklı talepleri ve tepkileri göz önüne alınarak uygulamaya başlanmamış olan belge sayma görevi tekrar gündemde” dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın iki kez meslek örgütlerinin gerekçelerini haklı bularak ertelediği belge sayma uygulamasını üçüncü kez gündeme getirmesinin mantığını anlamanın mümkün olmadığını dile getiren ASMMMO Başkanı Ali Şahin, “Gelir idaresi ve meslek mensupları sürekli işbirliği halinde çalışmak zorundadır. Bu işbirliğinden en çok faydayı da Maliye Bakanlığı sağlamaktadır. Nitelikli bir meslek grubu olan mesleğimizi angarya olarak görülebilecek uygulamaların içine sokmak doğru değildir. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın amaçladığı neyse bunu teknolojiyi ve verileri kullanarak başka yöntemlerle çözmesi mümkündür” ifadelerini kullandı.

“Tek muhatap odalarımız ve üst birliğimiz”

Fazla mesai gerektiren vergi beyannamelerinin ve mali tabloların hazırlanması işlemleri ile meslek mensuplarının her geçen gün yoğunlaşan Bakanlık talepleri karşısında ofislerinden çıkamaz hale geldiğine dikkati çeken Şahin, şunları söyledi:

"Unutulmamalıdır ki istenen her yeni bilgi veya belgenin muhatabı mükellef olarak ifade edilse bile asıl muhatap her zaman meslek mensubu olmaktadır. Angaryaların derhal mesleğimizin ve meslektaşımızın üzerinden kaldırılması gerektiğini, bunun yerine getirilecek kamu yararına hizmet eden makul ve mantıklı uygulamaları destekleyeceğimiz gibi, hiçbir amaca hizmet etmeyen angaryalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğimizi, her türlü mesleki konuda odalarımızın ve üst birliğimizin yetkili ve yetenekli olduğunu ve alınacak tek muhatap olarak kabul edilmesi gerektiğini bildiriyoruz.”