Gıda-İş Genel Başkanı Aslan: Faturası işçiye kesilen yeni normali kabul etmiyoruz. Tüm işçileri örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz

Yeni normali kabul etmiyoruz

VOLKAN ATEŞ

DİSK Gıda-İş Sendikası, “Faturası işçiye kesilen yeni normali kabul etmiyoruz. Örgütsüz ve sendikasız olmak salgından daha tehlikeli, tüm işçileri örgütlenmeye çağırıyoruz” açıklaması yaptı.

Sendika üyeleri, İstanbul Avcılar’daki Marmara Caddesi’nde önceki gün basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada konuşan Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, salgının dünyanın her tarafında işçi ve emekçileri vurduğunu belirterek, “Ülkemizde de durum farklı değil, hatta daha ağır koşullar yaşanıyor. Salgın süresince ‘evde kal’ çağrıları sadece işçiler için geçerli olmadı. ‘Her koşul altında üretim sürmeli’ ve ‘sürü bağışıklığı’ anlayışı ile çarklar ölümüne döndü. Aylardır işyerlerinde önlemler alınmıyor, salgın yayılıyor, çağrılarımız ise yanıtsız kaldı” dedi.

GIDADA BİR HAFTADA 200’E YAKIN VAKA

Gıda işkolunda son bir haftada Gedik Piliç, Kerevitaş, Ülker, Çaykur, Aroma ve daha onlarca işletmede 200’e yakın işçinin testinin pozitif çıktığını belirten Aslan, bu süreçte milyonlarca işçinin işini kaybettiğine, milyonlarcasının günlük 39 lira ile geçinmek zorunda bırakıldığına da dikkat çekti. Aslan, “İşçiler ücretsiz izne çıkarıldı, yıllık izin hakları gasp edildi. Kısa çalışma ödeneği adı altında tüm gün çalıştırılan işçilere yarım günlük ücret ödendi. Kronik hastalığı olanlar çalışmak zorunda kaldı. İşten atmalar durmadığı gibi, işyerlerinde hak gaspları arttı” ifadelerini kullandı.

KÖLE SAHİPLERİ GİBİ DAVRANIYORLAR

Patronların iktidarın da desteğiyle salgını fırsata çevirmek istediğini vurgulayan Aslan, MÜSİAD’ın ‘izole üretim üsleri’ projesi ile MESS’in geliştirdiği elektronik pranga uygulamasına değindi. Aslan, şunları kaydetti: “MÜSİAD izole kentler inşa ederek adeta işçi toplama kampları oluşturuyor. Bu kamplarda işçileri ve ailelerini bir bütün olarak üretim sürecine entegre ederek kesintisiz, sendikal haklardan yoksun, çalışma koşullarının sınırsız ağırlaştığı bir çalışma düzeni yaratmaya çalışıyorlar. MESS akıllı çip uygulaması ile işçilerin her hareketini kontrol altına almaya çalışarak köle sahibi gibi davranıyor. MÜSİAD’ın da MESS’in de uygulamalarını kabul etmiyoruz.”

“Salgın koşulları bir kez daha bize gösterdi ki, örgütsüz ve sendikasız olmak salgından daha tehlikelidir” diyen Gıda-İş Başkanı Aslan, tüm işçileri daha insanca çalışma ve yaşam koşulları için örgütlenmeye ve mücadeleye çağırdı.