Edirne’de tarım arazileri üzerinde yapılaşmayı artıracak çevre düzeni plan değişikliği Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkartıldı. Mevcut planı hazırlayan ve yeni plana itiraz edeceğini ifade eden Prof. Dr. Osman İnci, tarım arazilerinin tehlikede olduğunu belirtti.

Yeni plan ‘plansız’ yapılaşmayı getirecek

Yaren ÇOLAK

Edirne ili 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği Edirne İl Genel Meclis’inde kabul edildi. Meclis’te alınan kararın ardından tarım alanlarında plansız yapılaşmaya yol açacak olan değişiklik Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkartıldı.

Askıda olan planda, tarımsal amaçlı yapılar için kapalı alanın 250 metrekare maksimum inşaat alanı hükmünün, bin metrekareye çıkarılması yer aldı. Ayrıca plana ‘plansız’ yapılaşmaya neden olacak, ‘bin metrekareye kadar olanlar için imar planı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır’ maddesi de eklendi.

1/100.000 ölçekli Trakya alt bölgesi, Ergene havzası çevre düzeni planının müellifi Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci askıda olan plan değişikliğine itiraz edeceğini belirtti. Prof. Dr. İnci, “Yapılmak istenen değişiklikle yatırımcıların parası varsa istediği yere plan ve yatırım yapsın deniyor” diye konuştu.

Edirne’nin yüzde 80’inin tarım alanı olduğunu ve hayvancılığın plansız yapılırsa büyük bir tehlike yaratacağını vurgulayan Prof. Dr. İnci, “1/25.000 ölçekli planlarımız, yatırımcıların istedikleri yatırımları yapmaları yönünde zaman ve ekonomik engel teşkil ediyormuş. Bu nedenle de yatırımcının parası varsa gelip istediği yere plan ve sınır tanımaksızın yatırım yapsın deniyor. Bu da bizim yaptığımız tüm planları altüst etmektedir” ifadelerini kullandı.

yeni-plan-plansiz-yapilasmayi-getirecek-794315-1.
Osman İnci

İTİRAZ HAKKI DA KALKIYOR

Değişiklikle birlikte yapıların plansız bir şekilde yapılacak olmasının itiraz hakkını da ortadan kaldırdığını ifade eden Prof. Dr. İnci sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim planımızda süreç şu şekilde işler; imar planı yapılır, onaylanır ve sonra plan askıya çıkar. Askıya çıktığı zaman da kamu, kişiler, belediye vs. planla ilgili itiraz etme hakkını kullanır. Ancak yapılar plansız olunca askıya çıkmaz ve kimsenin haberi olmayınca itiraz da olmaz. Bu da şu anlama geliyor, isteyen istediği yere istediği metrekare plan yapabilir.”