CHP’li Toprak, 2022-2024 OVP’ye ilişkin, “OVP, iktidarın 10 yıldır patinaj yaptığını, son üç yılda ise ekonomideki kayıpların hızlandığını ortaya koydu. Erdoğan şimdi de 2053 vizyonu söylemine sarıldı” dedi.

Yeni planda da hayal satıyorlar

HABER MERKEZİ

CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Türkiye ve dünya gündemine ilişkin Haftalık Değerlendirme Raporu hazırladı. Toprak, Orta Vadeli Plan'a (OVM) ilişkin, “Kendi imzaladığı OVP’de bile gelecek üç yıl boyunca hiçbir alanda doğru dürüst düzelme öngöremeyen, hedef koyamayan, 10 yıl önceki vaatlerinin hayal ve halkı aldatmaya yönelik olduğunu tescil eden mevcut iktidarın, bunu sağlayabilmesi ve başarması olanaksızdır” açıklaması yaptı.

Toprak’ın raporunda dikkat çeken başlıklar şöyle:

OVP, İKTİDARIN 10 YILDIR PATİNAJ YAPTIĞINI ORTAYA KOYDU: 2022-2024 dönemi OVP hedefleri, iktidarın 10 yıldır patinaj yaptığını, tek adam yönetimine geçilen son üç yılda ise ekonomideki kayıpların hızlandığını ortaya koydu. 2011’deki 2023 hedeflerinin gerisindeki yeni OVP ile yoksullaşma ve gerileme tescil edilirken CB Erdoğan şimdi de 2053 vizyonu söylemine sarıldı. 2022-2024 OVP’si ile iktidar, sürekli yinelediği 2023 hedeflerinden vazgeçtiğini, 10 yıldan bu yana halka gerçekleşmesi söz konusu olmayacak bir hayal pazarladıklarını ilan etmiştir. Kendi imzaladığı OVP’de bile gelecek üç yıl boyunca hiçbir alanda doğru dürüst düzelme öngöremeyen, hedef koyamayan, 10 yıl önceki vaatlerinin hayal ve halkı aldatmaya yönelik olduğunu yeni OVP ile resmi olarak tescil eden mevcut iktidarın bunu sağlayabilmesi ve başarması olanaksızdır. Türkiye’nin çözülemeyecek hiçbir sorunu yoktur. Ülkenin en büyük sorunu ve çözümlerin önündeki en büyük engel, bizzat iktidarın kendisidir.

NORMALLEŞMEYE RAĞMEN İŞSİZLİK YÜZDE 12’YE ÇIKTI: Temmuz 2021 İşsizlik İstatistikleri, bir ayda 506 bin kişinin işsiz kaldığını gösterdi. Normalleşme ve işyerlerinin tamamıyla açılmasına rağmen yüzde 10,6’dan yüzde 12’ye çıkan resmi işsizlik oranındaki bu sert yükseliş, önemli ölçüde iktidarın çalışanların, işverenlerin, sendikaların çağrılarına kulak tıkayıp, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan (İSF) yapılan salgın desteği ödemelerini 30 Haziran’da sonlandırmasından kaynaklandı.

İŞKUR’A KAYITLI İŞSİZ BAŞVURULARI 3,2 MİLYON’A YÜKSELDİ: TÜİK’in yanı sıra istihdam resmi verisi yayınlayan diğer kuruluş İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun (İŞKUR) açıkladığı ağustos ayı verileri, işsizlik artışının hızlandığını gösteriyor. İşten çıkartma yasağı, KÇÖ ve NÜD ödemelerinin haziran sonundan itibaren sonlandırılmasıyla birlikte İŞKUR’a yapılan kayıtlı işsiz başvuruları, temmuz- ağustos aylarında 244 bin kişi artarak toplam 3,2 milyon kişiye yükseldi.

TALİBAN’IN AÇIKLADIĞI HÜKÜMET, BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKARDI: Afganistan'da 20 yıl sonra yeniden yönetime gelen Taliban'ın açıkladığı geçici hükümet, kapsayıcı ve temsil niteliği geniş hükümet beklentilerini boşa çıkartarak dünyada düş kırıklığı yarattı. Taliban’ın çizgisinde değişiklik olmadığı kanısını güçlendiren geçici kabinede, BM’nin ve ABD’nin terör listesi yanında FBI’ın arananlar listesinde bulunan isimlere yer verilmesi tepki çekti.

TALİBAN, KADIN SORUNLARI BAKANLIĞI’NIN LAĞVEDİLDİĞİNİ AÇIKLADI: Taliban, kabinede kadın bakana yer vermediği gibi halen var olan Kadın Sorunları Bakanlığı’nın kapatıldığını ve lağvedildiğini açıkladı. Gerek açıklanan kabine üyelerinin isimleri ve geçmişleri gerekse şeriat hukuku uygulanacağının ilan edilmesi, kadınlarla ilgili şartların belirleneceği yönündeki açıklamalar, Taliban yönetimindeki Afganistan’ın oldukça karanlık bir sürece gireceğinin somut işaretleri.