Son bir haftanın iki manşeti imla işaretliydi.

Birincisi AKP eski genel başkanının ABD ziyareti, noktalı virgüllüydü. İkincisi AKP eski genel başkanının yeni genel başkan oluşu, parantez içinde ünlemli.

ABD’ye gidilmeden önce “virgül değil nokta koyacağız” şeklindeki birinci manşetin ABD’den dönüldüğündeki devamını Murat Yetkin anında özetlemişti: “Nokta değil virgül”. Manşet habere son noktayı da Doğan Tılıç koydu: “Herkesin içinde tokalaşmış, işte” Tabii ki, daha ne isteyeceksiniz ki.

Ve böylece birinci manşete dair söylenecekler söylenmiş sayılmalı.

Şimdi bu hafta da ikinci manşeti ‘AKP (!) Kongresi’ni ‘mecburen’ konuşacağız. Parantez içinde ünlem, malum, dalga geçmek için kullanılır. Çünkü aslı RTE Kongresidir. Ama bu da bayat bir manşettir. Bu köşede 2012 yılının Ekim ayında bu başlığı kullanmıştım, BirGün de manşet yapmıştı. Beş yıl sonraki kongrede yine tek adam tek slogan var. RTE’nin açılımını tekrarlayıp slogan atıyorlar. Bir de Rabia işaretindeki diğer tekler tüzük olmuş, “tek vatan, tek devlet, tek bayrak, tek millet” diye… Aslında bütün bunların hiç haber değeri yok, her şey baştan belli, ama değerli haber diye bir şey de kalmadı nitekim, bir de zaten manşete çekmeyenin vay haline.

Peki, bunların Rabia işaretindeki dört nokta neyi çerçeveliyor? Adı zaten Rabia, yani Müslüman Kardeşler’e öykünen yerli siyasi İslamcıların dört parmak işareti. Demek ki siyasi İslami rejimi çerçeveliyor. O dört noktayla siyasi İslamcılar zevkten dört köşe oluyorlar, bunu biliyoruz. Tamam da, o çerçeve kare mi, dikdörtgen mi, yamuk mu?

Mesela vatan diyorlar ama, bütün büyük şehirler kendilerine ‘Hayır’ demiş. Millet diyorlar ama resmi sonuçlarda bile milletin yarısı ‘Hayır’ demiş. Öyleyse, bir çerçevenin kenarları eşit değilse, yamuktur.

Başka bir Türkiye ise eşitlik, özgürlük, kardeşlik üçgenindedir. O halde…

Bu yamukluktan böyle bir üçgen çıkmaz. Başka bir kâğıda çizmek lazım üçgenimizi, Haziran antetli başka bir kâğıda…

Yamukluğa, yamuklara Hayır demeye devam etmek için üçgen şart!

•••

Nedir Hayır’ın asıl anlamı? Sadece bir söz müdür?

Söz söylenir. Eylem yapılır. Hayır bir sözdür. Hayır’ı haykırmak söz söylemektir. Hayır’ı haykırmak eylem yapmaktır. Ama eylem sadece Hayır’ı haykırmak olunca sözde kalır. Hayır’ı eylemektir asıl olan. Hayır’ı yapmaktır.

Hayır nasıl yapılır? İtirazdır. Hayır sözünün sözde kalmamasıdır. Söz vermektir. Sözünü tutmaktır.

Hayır ajitasyondur. Hayır propagandadır. Hayır örgütlenmektir. Hayır mücadele ederek örgütlenmektir, mücadelenin örgütlenmesidir.

Bütün bunların toplamı meclisleşmedir. Meclis Haziran’dır. Haziran meclistir. Meclistir. Hazirandır. Meclisimizin fikri neyse meclisimizin zikri de odur: Fiili kongrelerimizi sokaklarda yapmaya devam edelim. Çünkü Hayır tek kelimelik bir reddiye manifestosudur. Tek kelimelik Tüzük’tür. Tek kelimelik Program’dır.

•••

Yani?

AKP tüzük değiştirmiş. RTE kongre yapmış.

Bize ne!