Beş meslek örgütü tarafından yapılan bilgilendirme toplantısıyla iktidarın kapalı kapılar ardında hazırladığı sosyal medya tasarısına tepki gösterildi. Bu tasarının yeni bir sansür yasasına dönüşeceğine dikkat çekildi.

Yeni sansür yasası yolda

YAREN ÇOLAK

İktidarın ifade özgürlüğüne yönelik saldırıları devam ediyor. Kamuoyunda yeni bir sansür yasasına dönüşeceği, gazetecilik faaliyetini de kapsayacağı ileri sürülen sosyal medya yasa tasarısı da bunlardan biri. Kamuoyuna açıklanmadan kapalı kapılar ardından hazırlanan bu yasa tasarısının ekim ayında TBMM’ye getirilmesi bekleniyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Yayıncılar Birliği, PEN Yazarlar Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilciliği’nin yer aldığı beş meslek örgütü de konuya dikkat çekmek için 'haberin serbest dolaşımını engelleyecek yeni düzenlemelerin yaratacağı sorunlar' başlıklı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

İstanbul’daki TGC binasında yapılan basın toplantısında kapalı kapılar ardında hazırlanan sosyal medya tasarısıyla iktidarın yeni bir ‘sansür’ mekanizması gerçekleştirmeyi hedeflediğinin altı çizildi. Beş meslek örgütü tarafından yapılan ortak açıklamayla ifade özgürlüğüne bir saldırı niteliği taşıyan bu tasarıya karşı mücadele çağrısı yapıldı.

İKTİDARI ELEŞTİREN HERKES DÜŞMAN

TGC Başkanı Turgay Olcayto, "İktidar kendisini eleştiren herkesi düşman sayıyor. Kürt haberlerini, solcuları, sosyalistleri, kadına yönelik şiddeti görmüyorlar. Yazan, çizen 2-3 gazete var. Evrensel, BirGün... Bunun dışında kendilerine YouTube'da mecra bulan arkadaşlar var. Şimdi bunu da tıkamak istiyorlar. Bu çabayı önemsiyorum ve bu yasa tasarısını Meclis'ten geçirmeyeceklerini inanıyorum. Eğer yasa tasarısını Meclis'ten geçireceklerse bizim için mesele değil, mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KISITLAMA

İktidarı şeffaflığa davet eden Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner da "Bugün çeşitli baskılarla ifade özgürlüğü kısıtlanmaya çalışılmakta. Düşünce ve ifade özgürlüğü vazgeçilmezdir" dedi.

Ülkeyi sansüre ve oto sansüre götürecek her türlü yasaya karşı çıkacaklarını belirten Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk de mücadele vurgusu yaptı.

YAZARLARIN OTOSANSÜR UYGULADIĞI BİR DÖNEM

PEN Yazarlar Derneği Başkanı Halil İbrahim Özcan, yazarların kendisini ifade ederken oto sansür uyguladığı bir ülkede yaşadığımıza dikkat çekerek tepki gösterdi.

ÇGD İstanbul Şubesi Başkanı Uğur Güç ise ülkede 66 milyon yurttaşın internet kullandığına dikkat çekerek “İktidarın işine gelmiyor” dedi.