Cumhur İttifakı tarafından hazırlanan yeni seçim kanununa yönelik tepkilerini sürdüren CHP ve DEVA yetkilileri, 2018 seçimlerindeki tablonun değiştiğini, kanunun iktidarın yerini korumasına yetmeyeceğini ifade etti.

Yeni seçim kanunu ülkeye  asla fayda getirmeyecek

HABER MERKEZİ

AKP ve MHP tarafından hazırlanan yeni seçim kanununa yönelik muhalefetin tepkisi sürüyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda seçim kanunlarında değişiklik öngören kanun teklifinin görüşüleceğini ifade ederek, ‘‘Bu teklifte çok sakıncalı hükümler yer alıyor. İl ve ilçe seçim kurullarının yeniden oluşturulması, partili cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf olması gibi hükümleri kabul etmemiz mümkün değildir’’ dedi.


Adalet Komisyonu'nda yeni yasayla oluşan tereddütleri giderecek parmak boyası uygulamasına geri dönülmesi dahil tüm önerilerinin geri çevrildiğini ifade eden Özel, ‘‘Seçim yasaları, iktidarıyla muhalefetiyle tüm siyasi partilerin ortak ele alması gereken yasalardır. Cumhur İttifakı ortaklarının üzerinde iki yıl çalışıp, sonra bir hafta içerisinde yarısını yeniden değiştirdikleri bir kanun teklifini, tartışılmadan alelacele yasalaştırmak istemesini, seçim mevzuatımız açısından tehlikeli buluyoruz. Seçim mevzuatları, TBMM'de temsil edilen, edilmeyen ama seçime katılma yeterliliğine sahip tüm siyasi partilerin katkıları alınarak düzenlenmelidir, iki partinin kendi lehlerine hükümler getirerek mutfaklarında hazırladıkları seçim kanununun, memlekete fayda getirmeyeceği açıktır’’ açıklamasını yaptı.

2018'DEKİ TABLO YOK

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin ise seçim mevzuatında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin özetle şunları söyledi: ‘‘İktidar partileri, 2018’de yaptıkları düzenlemeye göre hem cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamayacaklarını hem de parlamentoda gerekli çoğunluğu elde edemeyeceklerini anladıkları için bu düzenlemeyi yapıyorlar. Ancak şunun farkında değiller. 2018’deki göstergelerin hiçbiri bugün itibariyle sahada yok. İktidar partileri inişte, muhalefet partileri çıkışta. Dolayısıyla bu masa başında yapılan mühendislik faaliyetlerinin hiçbiri sandıkta karşılığını bulmayacak. Onlar, kendi kazdıkları kuyuya kendileri düşecek.’’

Yeni seçim yasası hamlesinin yeni kurulan partilerin önünü kesmek için yapılmış bir düzenleme olduğunu ifade eden Şahin, ‘‘Evveliyatında seçimlere girmiş olan ana muhalefet partisinin ve yahut da İYİ Parti’yi doğrudan mağdur edebilecek bir düzenlemeden burada bahsetmek mümkün değil. Sadece sandık kurulları ile alakalı eğer bir düzenleme olursa o da HDP’yi doğrudan ilgilendiriyor. Çünkü son seçimde en yüksek oyu almış beş siyasi parti sandık kurullarına temsilci gönderebiliyor. HDP kapatılırsa bu takdirde o sandık kurullarına üye veremeyecek. Orada bir mühendislik faaliyeti düşünebilirler; Doğu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde. Ona dair de önlemini herkes alacaktır. Bu yapılan düzenleme, safları daha da sıklaştırmamız gerektiğini bize hissettirdi. Bir kolektif akılla, oradaki altılı masadan çıkacak karara göre yol yürümekle yükümlü olduğumuzu bilerek oturduk. Şu an o sinerjiyle hareket ediyoruz. Bu yasa teklifi ile kazdıkları kuyuya önce Milliyetçi Hareket Partisi, arkasından da iktidar partisi AK Parti düşecek.”