Bu sezon Türkiye Basketbol Ligi’nin 15 Ekim’de 16 takımla start alacağı açıklandı. Panasonic Samsun ve Mersin Büyükşehir’in de katılması ile geçen yıla göre ligde bu sezon 2 takım daha fazla mücadele edecek...

Bu sezon Türkiye Basketbol Ligi’nin 15 Ekim’de 16 takımla start alacağı açıklandı. Panasonic Samsun ve Mersin Büyükşehir’in de katılması ile geçen yıla göre ligde bu sezon 2 takım daha fazla mücadele edecek. Ligimiz geçmiş yıllara oranla daha fazla şehirde oynanacak ve basketbol sevgisinin tüm Türkiye’ye yayılması sağlanmış olacak.

Ancak daha fazla takımların mücadele ediyor olması beraberinde bazı sorunları da getirdi. En büyük sorun, bu ortamda oyuncu ücretlerinin tavana vurması oldu. Basketbolda transfer piyasasının çok hareketli geçtiğini geçen haftadaki yazımda belirtmiştim. Kulüpler yeni sezona güçlü kadrolarla girebilmek için transfer çalışmalarına şimdiden başladılar bile. Ancak takım sayısının artması yöneticileri transferde zorlayan en önemli olaylardan biri oldu. Kulüpler takımlarında oynatabilecek nitelikte oyuncu bulmakta zorlanıyor.

Çünkü ligde takım sayısı 16’ya çıkmasına rağmen bu takımlarda forma giyebilecek kapasitede oyuncu sayısı kısıtlı olduğu için oyuncular karaborsaya düşmüş durumda. Durum böyle olunca, oyuncuların ücretleri geçmiş yıllara göre büyük artışlar gösteriyor. Performansı ortalamanın altında olan bir oyuncu bile böyle bir piyasada astronomik rakamlar istiyor. Bu olay karşısında iyice şaşıran yöneticiler bazan zorunluktan da olsa bu ücretleri kabul edebiliyorlar. Arz ve talepte olan bu değişiklik, direkt olarak fiyatlara artış olarak yansıyor. Ancak sezonun ilerleyen haftalarında bütçeleri kısıtlı olan takımlar eminim bu paraları ödemekte büyük zorluklar çekecek.

Federasyonun takım sayısını arttırma kararına bu pencereden baktığımızda, bu artışın kulüpleri çok zorlayacağını görüyoruz. Takımların çoğu zaten maddi sıkıntılar içinde. Bir de yeni oluşan bu durumla baş etmek için uğraşıyorlar. Bu duruma acil bir çözümün yabancı oyuncu sayısını 4’e çıkartmak olduğunu düşünüyorum. Bu sezon için yapılacak bu değişiklik hiç olmazsa takımlara daha kaliteli bir ekip kurma şansı verecek. Hem de suni olarak yükselmiş olan yerli oyuncu ücretlerini makul bir seviyeye indirecektir. Aksi taktirde önümüzdeki sezon takımlar arasındaki güç dengesi beklenmedik bir şekilde artabilir.

Çünkü oluşan durumdan en az etkilenenler para sıkıntısı olmayan Ülker ve Efes Pilsen gibi takımlar olacaktır. Bu takımların bütçeleri zaten çok yüksek olduğu için yine en iyi oyuncuları toplama şansını yakalayacaklardır. Ancak bu uygulamadan kârlı çıkacak diğer takımlar ise alt yapıya önem veren takımlar olacaktır.

Bu takımlar sürekli olarak genç oyuncular yetiştirdiği için bu oyuncularını bu sene daha cesaretle kullanma şansına erişeceklerdir. Eğer bu genç oyuncular da bu fırsattan yararlanıp kendilerini gösterirlerse Türk basketbolu yeni yetenekler kazanmış olacaktır.