Yeni sistemin ilk YAŞ toplantısı gerçekleştirildi

Yeni sisteme geçilmesinin ardından ilk Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı Saray'da toplandı. Toplantı 2,5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıda albayların terfileri, görev sürelerinin uzatılması işlemlerinin yanı sıra generallerin terfi ve atama dosyaları ele alınacak. YAŞ çalışmalarının bir günde tamamlanması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Yüksek Askeri Şura'nın yeni üyeleri olarak toplantıya ilk kez katıldı.

Hulusi Akar daha önce Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı Şura'da bu kez Milli Savunma Bakanı göreviyle yer alacak. Orgeneral Yaşar Güler Genelkurmay Başkanı, Orgeneral Ümit Dündar da Kara Kuvvetleri Komutanı sıfatıyla ilk kez YAŞ'ta görev yapıyor.

KALIN'DAN AÇIKLAMA

Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapıldı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, basın toplantısı düzenledi. Kalın, “9 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi. 12 general ve amiral kadrosuzluktan emekliye sevk edildi” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın YAŞ'ın ardından açıkladığı kararlar şöyle:

- 9 general/amiral bir üst rütbeye, 41 albay ise general/amiralliğe yükseltildi.

- 13 generalin görev süreleri 1 yıl, 383 albayın görev süreleri 2 yıl süreyle uzatıldı.

- Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal oramiralliğe, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel orgeneralliğe, tümgeneral Kemal Yeni ve tümgeneral Sinan Yayla korgeneralliğe, tuğgeneral Levent Ergün tuğgeneral Mustafa Oğuz, tuğgeneral Ahmet Ercan Çorbacı tümgeneralliğe, İbrahim Özdem Koçer tümamiralliğe, Rafet Dalkıran tümgeneralliğe terfi ettirildi.

- 12 general/amiral kadrosuzluktan emekliye sevk edilmiştir. 215 olan general/amiral sayısı 244 olacaktır.

YAŞ kararları Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayımlandı.

YAŞ KARARLARI İLE TERFİ ALAN İSİMLER İÇİN TIKLAYINIZ

İNCE: APOLETLERİNİ SÖKECEĞİM DEMİŞTİ

2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Muharrem İnce'yi eleştirdiği konuşması sırasında alkışlamasıyla da tanınıyor. Muharrem İnce, kameralara yansıyan bu görüntülere sert tepki göstermiş ve "O generalin apoletlerini sökeceğim" demişti. İnce, seçim sonrası açıklamasında ise "Apolet tartışmasını gereksiz yere uzattım" ifadesini kullanmıştı.

BALYOZ DAVASINDA YARGILANAN 4 ASKER TERFİ ETTİ

Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan listeye göre, Balyoz davasında yargılanan 4 asker terfi etti. Kurmay Albay Hasan Özyurt, Albay Ercan Kireçtepe ve Albay Mustafa Turhan Ecevit’in rütbesi tuğamiralliğe yükseltildi.

Geçen yılki yaş toplantısında amiral olan İbrahim Özdem Koçer de, tümamiralliğe terfi etti.