Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu’nda konuşan Dr. Alberto Modenese, insanların son 100 yılda daha fazla elektromanyetik alanlara maruz kaldığını belirtti.

Yeni teknolojilerin sağlığa etkisi tartışıldı

Berkay Dündar

Çevre ve halk sağlığı için düzenlenen Elektromanyetik Alanlar ve Etkileri Sempozyumu’nun (EMANET) 10’uncusu düzenlendi. Sempozyumda elektromanyetik alanların, sağlığa etkisi, teknik ve yasal boyutları tartışıldı.

Sempozyum, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi, İstanbul Tabip Odası (İTO) ve İstanbul Barosu’nun ortaklaşa katılımıyla gerçekleştirildi. Toplam 10 oturum süren sempozyumda ulusal ve uluslararası katılımcılar ile yeni teknolojilerin olumsuz yönleri ele alındı. Mevcut teknolojinin yavaş kaldığı bu yüzden de geleceğin teknolojisi 5G’nin konuşulmaya başlandığı bu dönemde, sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği olan yeni teknolojilerin sağlığa etkisi de ilk düzenlenen oturumlarla konuşuldu.

İŞÇİLERİN SAĞLIĞI RİSKTE

Sempozyuma yurtdışından katılan İtalya-ICOH Uluslararası iş Sağlığı Kurulu, Radyasyon ve Çalışma Bilimsel Komitesi Sekreteri Dr. Alberto Modenese, insanların son 100 yılda daha fazla elektromanyetik alanlara maruz kaldığını belirtti. Modenese bunun engellenmesi için insan ile elektromanyetik alan arasında mesafe olması gerektiğini söylerken, baz istasyonlarında çalışanların, kaynakçılık yapanların, manyetik rezonans görüntüleme cihazı (MRI) ile çalışanlarının da bundan etkilenebileceğini belirtti. Bu etkilerin ne olduğuna da değinen Modenese, elektromanyetik alanlara çok fazla maruz kalanların beyin işlevinde yüksek derecede değişim, kan akışında değişiklik ve kalbin çalışmasında değişiklikler meydana gelebileceğini ifade etti.

Yakındoğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Acar Vaizoğlu ise elektromanyetik alandan en çok etkilenenlerin sağlık çalışanları ve laboratuvar çalışanları olduğunu aktardı. Elektronik sanayiinde çalışan kadınlarda düşük doğum riski ve erken doğum riskinin yüksek olduğunu belirten Vaizoğlu, bunun elektromanyetik alandan mı yoksa sanayide kullanılan kimyasaldan mı kaynaklandığının ise bilinmediğini söyledi.

SAĞLIK ÖNEMSİZLEŞTİ

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Nihal Arzu Mirici de elektromanyetik alanların zararlarının henüz yeni bir çalışma alanı olduğunu söyledi. Mirici, “Kanser ile elektromanyetik alanın ilişkisini gösteren yüksek analizlere rastlamak mümkün” dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Mehmet Durakoğlu ise teknolojinin hayatları kolaylaştırdığını fakat diğer yandan teknolojilerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilemesinin önemsizleştiğini vurguladı.