Yeni telefonların tek tek piyasaya çıktığı şu dönemde hangi kriterlerin bizim için önemli olduğunu geçen hafta test için gelen LG V10 üzerinden anlattım

Yeni telefon mevsimi açıldı

LG’nin G4 modelinden sonra nasıl bir cihazla geleceğini merak ediyordum. Daha önce G2 modelinin üzerine G3 ile bende bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Şimdi V10 üst seviye cihazlar arasında bence iyi bir noktaya gelecek gibi görünüyor. Pek çoğumuzun bir cihazı beğenmesi için birkaç önemli kriter var. Bunlardan en önemlisi tabii ki fiyat ve tabi bunun karşılığında verdiği performans. İkinci sırada inovatif tarafının olması var. Üçüncü kriter genelde sağlamlık geliyor. Bunun yanında neredeyse son bir yıldır çok iyi fotoğraf çekmesi gerekliliği de var.

Şimdi V10’un öne çıkan özellikleriyle bu kriterlere ne kadar uyduğuna biraz bakalım. Fiyat/Performans 2699 TL satış fiyatı ile karşımıza çıkan cihaz muadil modellere göre çok az daha ekonomik diyebiliriz (az para değil ama burada benzerleri ile kıyaslama yaptım tabii ki). Barındırdığı özellikler ve performansı ile orantılı olarak böyle söylenebilir.

Son dönemde çıkan telefonlar arasında en inovatif özelliklere sahip cihaz. Özellikle 2.1 inçlik ikincil ekranı beni gerçekten etkiledi. Pilimizin az kaldığı durumlarda bizi telefonsuz bırakmaması adına küçük ama güzel hareket olmuş. Telefonun üst tarafında bar şeklinde bulunan ekran gerektiği durumlarda açılabiliyor. 5.7 inçlik ekranın 2.1 inç olan bölümü dışında devreye girmeden işlemler yapabiliyorsunuz. Bu da akıllı telefonların en büyük sorunu olan pil problemine bir katkı sağlıyor.

Telefonun ön tarafında iki tane özçekim (selfie) kamerası mevcut. Sebebine gelince, iki kameranın lens açıları birbirinden farklı. 5’er MP’lik bir kamera 80 dereceyken ikinci kamera 120 derecelik bir açıya sahip. Böylece kalabalık bir arkadaş grubu çekmek istediğinizde kolunuzun uzunluğu bu kalabalık grubu kadraja alabiliyor. Pek çok kişi sadece bunun için bu telefonu tercih edebilir. Lansman sırasında çok kısa incelediğim bu kameranın karanlıkta çok iyi performans vermediğini söylemeliyim. Arka kamera performansı gayet başarılı. G4 kalitesinde diyebilirim. 16MP çözünürlüğe sahip, 1.8 diyafram açıklığı ile düşük ışıkta iyi performans alabiliyorsunuz. Hem fotoğraf çekerken hem video çekerken el titremeleri en büyük sıkıntı. İkinci nesil OIS yani görüntü sabitleme sistemi ile bu sorunun da en aza inmesi sağlanmaya çalışılmış.

Manuel video çekim = yaratıcılık

Yine LG G4’ün en başarılı özelliği olan manuel çekim modu bu cihazda da var. Yani istediğiniz ayarlara göre farklı tercihlerde orijinal çekimler yapabilirsiniz. Bu özellik niye video çekme bölümüne de konmadı diye epey hayıflanmıştım G4’te. V10’da manuel video çekim özelliği gelmiş. Bu daha yaratıcı videolar demek.

Ses ile ilgili de yenilikler eklenmiş. Bunlardan en öne çıkanı telefonda 3 adet mikrofon konumlandırılmış olması. Herkesin en büyük sıkıntısı sokakta, kalabalık ortamda çekim yaparken sesi düzgün alamamak. Bu mikrofonlar sayesinde örneğin arka kamera kayıtta ve siz etrafı göstererek yürüyorsunuz. Ön yüzde bulunan mikrofonu devreye alarak etrafı anlatarak yürüyebilirsiniz ya da sol tarafınızdaki konuşan duyulsun isterseniz sol mikrofonu devreye alarak bu sorunu çözebiliyorsunuz. Basit gibi görünen ama büyük kolaylıklar sağlayan bu küçük değişiklikler artık sizi profesyonel bir kamera kullanıyormuş durumuna getiriyor.

Gelelim sağlamlık konusuna. LG şimdiye kadar ki en sağlam telefonunu üretmiş diyebilirim. Çok özel bir çelik kasa ile güçlendirilmiş yapısı sayesinde ekstra bir kılıf almadan kullanabilme imkanı sağlıyor. Lansmanda 120 cm’den betona attığımız telefonda en ufak bir çizik veya arıza oluşmadı. Laf aramızda Teknolojiden Anlamayan Adam YouTube kanalımız için Ufuk Gürsoy’dan söz aldık. LG V10’u drone ile yüksekten düşme testine tutacağız. Bakalım sonuç ne olacak. Bu arada telefonun arka tarafı araba lastiğini andıran güçlü bir madde ile kaplanmış. Bu dayanıklı olmasındaki başka bir etken diyebilirim.
Son olarak telefonun pil performansı... 3000 mAh pile sahip cihazda büyük ekran olmasına rağmen günü rahatlıkla çıkartacak enerji var gibi görünüyor. Bu arada 64 bit altı çekirdekli Snapdragon 808 işlemci 4GB RAM 64GB dahili hafızası ile donanımsal olarak tatmin edici bir yapıda.

Her zaman olduğu gibi ben size durumu özetlemeye çalıştım. Siz bir cihaz alacaksanız bu bilgilerle kendiniz bir teknoloji markete giderek bu telefonu etraflıca inceleyebilirsiniz. Son karar tabii ki sizin. Hatta ürün ile ilgili fark ettiğiniz olumlu olumsuz farklı bir görüş/bilgi olursa benimle paylaşırsanız sevinirim. Buradan diğer kullanıcılara da tecrübelerinizi aktarabiliriz.