Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre  2013’te yüzde 10,8 olan bebek ölüm hızı oranı 2014’te  yüzde 11,1 olarak artış gösterdi

‘Yeni Türkiye’de bebek ölüm hızı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılı Ölüm İstatistiklerini yayımladı. Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla binde 7,9 olduğunu iddia ettiği bebek ölüm hızı TÜİK verilerinde binde 11,1 olarak açıklandı.

Konuyla ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu BirGün’e şu açıklamalarda bulundu:

“TÜİK’in verilerine göre, 2013 yılında binde 10,8 olan bebek ölüm hızı, yüzde 2,7 artışla 2014 yılında binde 11,1’e yükseldi. Bebek ölüm hızı TÜİK’in sınıflamasında yer alan 12 bölgeden Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz, İstanbul,  Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu, Doğu Marmara ve Ege’de artarken, Batı Marmara, Batı Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu, Ortadoğu Anadolu’da azaldı, Akdeniz’de ise değişmedi.

Birinci basamak sağlık hizmetleri sunumunda kişiye ve çevreye yönelik sağlık hizmetlerini birbirinden ayıran; ailelerin yaşam alanları (evler, sokaklar, mahalleler) görülmeden, yalnızca sağlık sigortası kapsamında olanların sağlık kuruluşuna başvuru yaptıklarında izlendikleri ve hizmet alabildikleri sistemin, halkın sağlığı için işlemediğine yönelik bulgular artmaya başladı.

GEBELİKLER ARTTI

Yakın tarihlerde kızamık salgını yaşadık, bebeklerini aşılamaya götüren annelere “bugün git, yarın gel” denilmesi olağanlaştı, gebe kalmak istemeyen kadınlara rahim içi araç takılan bir tek birinci basamak sağlık birimi kalmadı, istenmeyen gebelikler arttı, büyük kentlerimizin merkezlerinden önceki yıllara göre dikkat çeken ölçüde anne ölümleriyle ilgili artış haberleri  alıyoruz.

 

TÜİK DESTEKLİYOR

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması-2013 raporu gidişata dikkat çekmişti. TÜİK’in yayımladığı 2014 yılı ölümlerinden yaptığımız hesaplamalar da bu durumu maalesef destekliyor.

Daha fazla bebeğimizin ölümünü engelleyebilmek için birinci basamakta kişiye ve çevreye yönelik sağlık hizmetleri birleştirilmeli, ekip hizmetine dönülmeli, Ev Halkı Tespit Fişi uygulaması yeniden başlatılmalı; ülkenin yurttaşı olmak, ülkede yaşıyor olmak sağlık hizmetlerini kullanabilmek için yeterli olmalı” Haber Merkezi