Siirt’te kendilerine bir karar makamı işlevi biçen şeyhler ve aşiret liderleri, kentte hala devam ettiği anlaşılan çağ dışı ‘başlık parası’ uygulamasını kaldırma kararı aldıklarını söyledi. Alınan kararlarla düğünlerdeki takı miktarı ve gelinin ailesine verilecek para standartlaştırıldı.

‘Yeni Türkiye’den manzaralar: Şeyhler ve aşiret liderleri toplanıp ‘başlık parası’ kararı aldı!

Siirt’te aşiret liderleri ve şeyhler, kendi aralarında toplanarak kentteki evlilikler ile ilgili kararlar aldı. Kendilerine bir karar makamı işlevi biçerek kentte devam ettiği anlaşılan çağ dışı ‘başlık parası’ uygulamasını kaldırdıklarını savunan aşiret liderleri ve şeyhler, gelinin ailesine verilen parayı standartlaştırdı.

DHA kaynaklı haberde, Şeyh Bahattin Oran’dan “kanaat önderi” diye bahsedildi. Oran ile aşiret liderlerinin başlık parasının kaldırılmasına karar verdiği söylenen haberde, “Toplantıdan çıkan kararlar yazılı olarak kayıt altına alındı. Kentin kanaat önderlerinden Hıfzullah Oran, ‘Bugün tarihi bir karara imza attık. Yeni evlenecek olan gençlerimiz, bir hayli ciddi sıkıntı çekiyordu. Biz bunun farkındaydık. Gelen şikayetleri değerlendirdik’ dedi” ifadeleri yer aldı.

yeni-turkiye-den-manzaralar-seyhler-ve-asiret-liderleri-toplanip-baslik-parasi-karari-aldi-856243-1.

Haberde, kararın gelen şikayetler üzerine alındığı belirtilirken Basret Medresesi Sorumlusu Hıfzullah Oran’ın şu sözleri aktarıldı: “Yeni evlenecek olan gençlerimiz, bir hayli ciddi sıkıntı çekiyordu. Biz bunun farkındaydık. Gelen şikayetleri değerlendirdik ve Şeyh Bahattin Oran'a bildirdik. Kendisi de aşiret liderlerini toplayarak, bundan sonra başlık parası alınmaması kararı aldı.”

Haberin devamında şunlar söylendi:

“Aldıkları kararda düğünlerde ne kadar takı verileceğini belirlediklerini anlatan Oran, ‘Türü fark etmeksizin, her şey dahil, toplam 200 gram altın alınacak. Tatlı ikramı kaldırılacak. Gelinin ailesine masraflar için 10 bin TL verilecek. Alınan iş bu kararlara uymayan aşiret mensuplarının düğünlerine, kimse katılmayacak. Allah Hayırlı ve uğurlu eylesin’ diye konuştu.

yeni-turkiye-den-manzaralar-seyhler-ve-asiret-liderleri-toplanip-baslik-parasi-karari-aldi-856244-1.

Siirt'te başlık parasının kaldırılması için, aşiret olarak bir hayli çaba harcadıklarını ifade eden Düdaran Aşireti lideri Mehmet Tetik ise, şunları söyledi: ‘Başlık parası, evlenmek isteyen gençlerimizin önünde büyük bir set idi. Biz bu konuda yoğun çaba harcadık, ancak bir türlü uyum sağlanamadı. Şu an ise, Şeyh Bahattin Oran önderliğinde aşiretler toplandı ve karar alındı. Bundan sonra hiçbir şekilde, başlık parası ve düğün merasiminde tatlı ikramı yapılmayacak. Bu kararlar sadece sözde değil, yazılı olarak da kayıt altına alındı. Bu kararlara uymayan aşiretlerin düğün merasimine katılmayacağız.’”

BİLDİRİCİ’DEN ELEŞTİRİ

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, birçok medya organı tarafından okurlarına duyurulan bu haberi kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla yorumladı.

Bildirici şunları söyledi:

Gazeteler, internet siteleri ve tv'ler, "Siirt'te başlık parası kaldırıldı" başlığıyla duyuruyor. Haberde ise kız tarafına "her şey dahil 200 gram altın" verileceği yazıyor. Yani başlık yok ama kızlar 200 gram altın (87 bin TL) karşılığı verilecek!

Hocalara, şeyhlere "kanaat önderi" yazmak da yeni moda. Medya, iktidarın dilini öyle benimsiyor ki, eleştirel kanallardan Halk TV bile bundan kaçamıyor! Hatta bir de başlık parası kararının "kendi mahkemelerinde" alındığını belirterek, şeyhe ve aşiretlere yargı işlevi de veriyor.