İngiltere merkezli Yerel Yönetimler Tıbbi Danışmanlar Derneği tarafından geliştirilen uygulama Covid-19’a yakalananların hastalığı şiddetli geçirme veya koronavirüs yüzünden ölme riskini öğrenmesine yardımcı oluyor.

Yeni uygulama Covid-19'un ne şekilde ağır geçirileceğini gösteriyor

Dünya genelinde, Koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine yükselirken, birçok kişi virüsü ne şiddetle geçireceğini merak ediyor. Bu bilinmezi çözmek için İngiltere’de “Covid yaşı” adı verilen bir uygulama geliştirildi.

Daily Metro’nun haberine göre, İngiltere merkezli Yerel Yönetimler Tıbbi Danışmanlar Derneği’nin (ALAMA) geliştirdiği “Covid yaşı”na kullanıcıların yaşı, cinsiyeti, etnik kökeni ve beden kitle endeksi girilecek ve bu sayede kişilerin koronavirüsü ne şiddetle geçireceği hesaplanacak.

KİŞİSEL BİLGİLER ÜZERİNE RİSK ANALİZİ YAPILIYOR

ALAMA’nın internet sitesinde yer alan hesaplayıcı, kullanıcıların fiziksel özelliklerinin ardından, astım, diyabet, kronik böbrek hastalığı, hemotolojik kanser (ya da hematolojik olmayan) ve kalp hastalığı olup olmadığını belirtmesini istiyor.

Bilgilerini gerekli bölümlere işleyen kullanıcılar tablonun sağ tarafından Covid yaşını gösteriyor ve verilerin risk değerlendirmesinde ne anlama geldiğini de açıklıyor.

KRONİK HASTALIKLAR ŞİDDET RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Uygulama, 45 yaşındaki bir bireyin Covid-19’u şiddetli geçirme riski, obezite gibi çeşitli kronik hastalıkları olan 25 yaşındaki bir gençten daha az olduğunu ortaya koyarken, Covid yaşının, kişilerin gerçek yaşından farklı olabildiğini gösteriyor.

Fakat uzmanların da belirttiği gibi uygulama da, Covid yaşının 50 veya altında olması riskin azaldığı anlamına gelirken, 50 ila 60 yaş orta seviyede riske, 70 ile 84 yaş yüksek riske, 85 ve üstü ise çok yüksek riske işaret ediyor.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 44 milyon 252 bini geçti. Birçok ilaç firması aşı geliştirme çalışmalarına hız verirken, dünya genelinde binlerce sağlık çalışanı virüse karşı mücadele veriyor.