Koronavirüsün yeni varyantının adı için Yunan alfabesinden seçilen varyant isminde sıra atlanmasının 'Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i kızdırmamak için' uygulandığını iddia edildi. DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris, kararın sadece bir kişiyle ilişkili olmadığı belirterek, "amgalanmayı önlemek için yer, insan ve hayvan isimlerini kullanmaktan kaçındığımız için Omicron ismini kabul ettik" ifadelerini kullandı.

'Yeni varyantın ismi Şi Cinping'i kızdırmamak için Omicron oldu' iddiası: DSÖ'den yanıt geldi

Güney Afrika'da rastlanan yeni tip koronavirüs (Covid-19) varyantının ismi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Omicron olarak ilan edildi. Yunan alfabesinden seçilen varyant isminde sıra atlanmasının 'Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i kızdırmamak için' uygulandığını iddia edildi. DSÖ ise böylesi bir isimlendirmenin pek çok kişiyi kötü etkileyebileceğini söyledi.

Gazete Duvar'ın aktardığı habere göre, Covid-19 virüsünün çeşitli mutasyonlarına rastlanmasıyla birlikte varyantlar Alfa, Beta, Delta gibi sırasıyla Yunan harfleri ile tanımlanıyor.

Ancak alfabe sırasında Nu veya Xi harfinin DSÖ tarafından atlanarak 'omicron' harfinin tercih edilmesi akıllarda soru işareti bıraktı. Öyle ki Çinli lider Şi Cinping'in ismi pek çok dilde 'Xi' olarak yazılıyor. Dolayısıyla da bu tercihin 'Cinping'i rencide etmemek için yapıldığı' görüşü paylaşıldı. ABD basını 'DSÖ üzerindeki Çin etkisi dolayısıyla böylesi bir kararın alındığını' yazdı.

"ÇOK YAYGIN BİR SOYAD"

Ancak söz konusu iddiaya dair DSÖ tarafından yapılan açıklamada kararın sadece bir kişiyle ilişkili olmadığı vurgulandı. New York Post'a yaptığı açıklamada DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris, 'Nu' isminden kaçınma nedeni olarak pek çok dilde 'yeni' anlamına gelen ifade ile benzeştiğini dolayısıyla da insanların kafasının karışabileceğini dile getirdi. Merak edilen 'Xi' ismine dairse "Xi, çok yaygın bir soyadı. Damgalanmayı önlemek için yer, insan ve hayvan isimlerini kullanmaktan kaçındığımız için bu ismi kabul ettik" ifadelerini kullandı.

OMİCRON ENDİŞESİ

Öte yandan 'Omicron' varyantı endişe yaratmaya devam ediyor. Kimi Avrupa ülkeleri başta Güney Afrika olmak üzere Omicron vakasının kaydedildiği bölgelere sınırlarını kapattı. DSÖ henüz araştırmalarına devam etse de Omicron'un 'aşılara karşı dirençli olma potansiyeli taşıyor olabileceği' düşünülüyor.