Yeni Yargıtay binasına dualı açılış

HABER MERKEZİ

Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Genel Sekreterliği’nin genelgesiyle 20 Temmuz’da başlayan adli tatil sona erdi. Adli tatilin sona ermesiyle birlikte dün Yargıtay’ın yeni binasının açılış töreni gerçekleştirildi. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yaptığı açılışta, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da dua etti. Yeni yargı paketi için kolları sıvadıklarını belirten Erdoğan ise yaptığı konuşmada, “Devletin dini adalettir. Eğer bir devlette adalet yoksa onun hangi sistemle yönetildiğinin önemi kalmaz” dedi.


Barolar tarafından yapılan açıklamalarda ise “Yeni adli yılı kutlamıyoruz” denildi, yargıdaki sorunlara dikkat çekildi.

KUTLAMIYORUZ

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, savunmanın temsilcileri avukatlar için her günün ayrı bir mücadele içinde geçtiğini söyledi. Sağkan, yeni adli yılı kutlamadıklarını söyleyerek bunun gerekçesini şöyle açıkladı: “Adil yargılanma hakkının yok sayıldığı, savunma makamının yargı sisteminin dışına çıkartılmaya çalışıldığı, avukatların mesleklerini icra ettikleri her ortamda sistematik olarak şiddete uğradığı, öldürüldüğü; müvekkilleri ile özdeşleştirilerek yargılandıkları, ifade ve iletişim özgürlüğünün kağıt üzerinde kaldığı adaletin tecelli edeceğine olan inancın adli makamlara değil de sosyal medyada kalabalıklara ulaşabilme umuduna havale edildiği ülkemizde yeni adli yılı kutlayamıyoruz."

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, “Her yıl ağırlaşan mesleki sorunlarımıza, kısıtlanan alanlarımıza, sınırlanan yetkilerimize rağmen, bütün yargı gerçekliğini bilsek de yaşatacağız umudumuzu" dedi.

Antalya Barosu'ndan yapılan açıklamada ise Türkiye’de ‘Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, demokrasi ve özgürlüklerin boğulduğu’ belirtildi.
Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG) tarafından yapılan açıklamada, “Yeni adli yıldan beklentimiz hayırlı olması’ değildir” denildi. Adalet Bakanlığı binasının yıkılması yerine de çocuk parkı yapılması istenen açıklamada, şunlar dile getirildi: “Birileri için içi boş ezber hamasi nutukların tekrarı olan adli açılışı yıl biz Çağdaş Avukatlar için demokrasi, adalet, hukuk devleti, özgürlük, laiklik, barış ve avukatın saygınlığının ve savunmanın savunulması mücadelesinin araçlarından yalnızca birisidir.”

Diyarbakır Barosu, kentteki adliyenin önünde adli yılın başlangıcı için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Yargı bağımsızlığı başta olmak üzere adil yargılanma hakkı gibi hukukun temel ve evrensel kuralları adeta yok sayılıyor” denildi.