2020’yi bayramlarla uğurladık. Sanmıyorum ki 2021 bundan daha iyi olsun. Fakat bu yılda da elimizden geleni ardımıza koymadan yaşamaya çalışacağız. Elimizden başka hiçbir şey gelmiyor. İnsanoğlu hayatta kalmaya programlı. Yaşantımızın can damarlarından birinin de sanat olduğu çok ortada. Bu yıl rahatlıkla gördük bunu. Çok albüm dinledim bu yıl. Farklı türlerden bazılarını sizinle paylaşıyorum. Bir sonraki yazımda ise birkaç yerli albümü aynı şekilde yazacağım.

DUA LIPA – FUTURE NOSTALGİA

yeni-yilin-ilk-haftasi-dinlenecek-2020-albumleri-824191-1. Bu sayfalarda Dua Lipa öveceğimi hiç düşünmezdiniz büyük ihtimalle. Yanılıyorsunuz, iyi pop müziğe her zaman varım. Geleceğin en büyük pop yıldızlarından biri olacağına hiç şüphem yok. Future Nostalgia çok kaliteli bir pop albümü. 1980’li yıllardan sevdiğimiz ne varsa bu albümde toplanmış. Kabarık saçlar, disko, sintisayzır aklınıza ne geliyorsa... Dua Lipa ilk albümünde basit ama eğlenceli pop şarkıları yapıyordu ve o halini de çok sevmiştim. Fakat bu albümde sırtını 80’li yılların diskosuna yaslamış. Bir yandan çok modern bir sound’u da kucaklıyor. Dua Lipa’nın beslendiği çeşitliliği sunduğu bu ikinci albümü gerçekten çok başarılı. Salgın sebebiyle iptal ettiği turneye hemen başlayacak. Keşke bir yerlerde izleyebilsek.

RUN THE JEWELS - RTJ4

yeni-yilin-ilk-haftasi-dinlenecek-2020-albumleri-824192-1.EL-P ve Killer Mike’ın Run The Jewels projesini bir köşe yazısının küçük bir bölümünde anlatmayı boşverelim. Şarkı sözleri ve Killer Mike’ın açıklamalarıyla kitap bile yazarsınız. RTJ, dördüncü uzunçalarıyla karşımızda. Bir hip-hop albümü düşünün ki hem inanılmaz yenilikçi ve bir o kadar eski usül olsun. Hem parlak ve ilgi çekici bir sound’a sahip hem de çok politik olsun. Bunlar hip-hop’ta veya herhangi bir müzik türünde çok kolay yakalanabilecek detaylar değil. Bir yandan da çok kolay dinlenebilen bir albüm bu. Yeni, her yaştan dev bir kitleye ulaşmak için mükemmel formül.

VINNIE PAZ - AS ABOVE SO BELOW

yeni-yilin-ilk-haftasi-dinlenecek-2020-albumleri-824193-1. Yumruk gibi cümleler, arka arkaya dövüşür gibi anlatılan hikayeler. Vinnie Paz hayatım boyunca en sevdiğim rapçilerin başında geliyor. Hem bu kadar üretken hem de kalitesinden ödün vermiyor. As Above So Below kariyerinin en iyi işi olmayabilir ama eski usül hip-hop seviyorsanız bu albüm sizi haddinden fazla memnun edecektir.

NEPTUNIAN MAXIMALISM – ÉONS

yeni-yilin-ilk-haftasi-dinlenecek-2020-albumleri-824194-1. 2020’de dinlediğim en garip, beni bambaşka diyarlara götüren, her dinlediğimde yeni bir takım detaylar keşfettiğim albüm bu. Normalde bayılarak dinemediğim tüm türleri birleştirip bir müzik yapmışlar ve ben bundan fazlasıyla memnun kaldım. Drone doom ile deneysel free caz gibi birbirinden çok alakasız türleri bir araya getirmişler. Yer yer kabile müzikleri ve seslerini de kullanmışlar. Hipnotize edici ve 2020’de dinlediğim en zengin albümlerden biri.

JESSIE WARE - WHAT’S YOUR PLEASURE

yeni-yilin-ilk-haftasi-dinlenecek-2020-albumleri-824195-1. Gelelim 2020’de en çok dinlediğim pop albümüne. Jessie Ware müthiş bir albüme imza atmış. Yenilikle, deneysellikle uğraşmıyor. Klasik soul ve funk’ı modern bir disko müziğinin ortasına yerleştirmiş.

Şarkıları da çok iyi söylemiş. 1970’lerin funk’ıyla 19870’lerin diskosu 2020’de buluşursa olması gereken şey ortaya çıkmış. What’s Your Pleasure’ın en iyi şarkılarından biri olan Oh La La’yı dinlerseniz albümün siz ne vaad ettiğini hemen kavrayabilirsiniz. 2020’de keşfettim ama Ware yeni bir ürün ortaya koyana kadar dinlerim.

ROISIN MURPHY - ROISIN MACHINE

yeni-yilin-ilk-haftasi-dinlenecek-2020-albumleri-824196-1.2020’nin 80’ler ve nostalji kokan başka bir albümü de Roisin Murphy’ye aitti. Moloko adlı 2000’lerin başında, o dönemin müziğine büyük katkılar yapan grubun solisti Roisin Murphy 2005’te Ruby Blue ile solo kariyerine başlamış 2007’de ise Overpowered ile çok iyi bir albvüme imza atmıştı. Yaptığı müzik, yıllar içinde daha az etkilemeye başlamıştı; Yeni bir şey sunmuyordu. Açıkçası hala da sunmuyor. Roisin Murphy yenilikçi günlerini geride bırakalı bence çok oldu. Son albümü Roisin Machine çok iyi tepkiler aldı çünkü Murphy bir albümü hem pazarlamayı hem de parlatmayı çok iyi biliyor. Yanlış anlaşılmasın Roisin Machine kesinlikle kötü bir albüm değil. Hatta iyi bir albüm ama beni bir disko hayranı olarak etkilemiyor. Yine de Roisin Murphy’nin eski şaaşalı günlerini pek bilmiyorsanız açın dinleyin, eğleneceğinize eminim.