Yeniden Değerleme Oranı’nın yüzde 122 belirlenmesiyle motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi, ehliyet harcı, pasaport harcı, kırmızı ışık ihlali gibi birçok harç, ceza ve vergi arttı. Zamlar bugün uygulanmaya başladı.

Yeni yılın ilk zamları
Fotoğraf: AA

EKONOMİ SERVİSİ

Yeni yıl toplumun her kesimi ilgilendiren birçok zam ve düzenleme ile geldi. Özellikle trafik cezaları için uygulanan ceza tutarları cepleri yakacak.

1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 oldu. Vergi ve harçların fiyatları buna göre arttı. MTV, emlak vergisi, konaklama, trafik cezası, harç ve pasaport ücretlerinin yeni rakamları belirlendi.

Bugün hayatımıza giren bazı düzenlemeler şöyle:

YETKİ BELGESİ ŞARTI:

Ocak’tan itibaren kuyumcu esnafların ticari faaliyetlerine devam edebilmeleri için yetki belgesine sahip olması gerekiyor. Kuyumcular evrakları eksik olsa dahi belge için 31 Aralık'a kadar başvuru yaptı.

%2 KONAKLAMA VERGİSİ:

Yılbaşında yürürlüğe girecek konaklama vergisine göre otel, tatil köyü, butik otel, motel, pansiyon ile köy ve yayla evi ve kampinglerde kalan kişilerden yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınacak.

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler de bu verginin kapsamında yer alacak.

EĞLENCE VERGİSİ KALKTI:

Konser, spor müsabakası, tiyatro, sinema ve at yarışları izleyicilerinin bilet bedeliyle birlikte ödedikleri yüzde 10'luk eğlence vergisi 1 Ocak itibarıyla alınmayacak.

yeni-yilin-ilk-zamlari-1107831-1.

Ehliyet harç tutarları

• A sınıfı sürücü belgesi harcı: 825,70 lira

• B sınıfı sürücü belgesi harcı: 2 bin 489,90 lira