Yeni yılla birlikte prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca yurttaş yine sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Kararı değerlendiren Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, “Prim borcunu ödeyemeyen vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını lütuf olmaktan çıkaracak köklü düzenleme bir an önce gerçekleştirilmelidir. Kamu sağlık hizmetine erişim engelinin her yılın başında adeta lütuf tarzında ileri tarihe ertelemesi yeterli değildir, insani değildir, sosyal devlet anlayışı ile uyumlu değildir” dedi.

Yeni yılla birlikte milyonları bekleyen tehlike: Prim borcu olanlar sağlık hizmetine erişemeyecek
Fotoğraf: DepoPhotos

Sibel BAHÇETEPE

Yeni yılla birlikte prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca yurttaş yine sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak. Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, prim borcu olan yurttaşların sayısının 6 ila 10 milyon arasında değiştiğini belirterek “Prim borcunu ödeyemeyen vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını lütuf olmaktan çıkaracak köklü düzenleme bir an önce gerçekleştirilmelidir. Kamu sağlık hizmetine erişim engelinin her yılın başında adeta lütuf tarzında ileri tarihe ertelemesi yeterli değildir, insani değildir, sosyal devlet anlayışı ile uyumlu değildir” dedi.

Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yaptıkları açıklamada 2023 yılında milyonların sağlık hizmetine erişemeyeceğini vurguladı. Demir ve Kılıç “Yeni yılla birlikte prim borcunu ödeyemeyen milyonlarca vatandaş yine sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak ve Cumhurbaşkanının himmetine muhtaç hale gelecek” diye konuştu.

"UZATMAK ÇÖZÜM DEĞİL"

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağ-Kur prim borcunu ödeyemeyen yurttaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılan sağlık hizmetinden yararlanmasını lütuf olmaktan çıkaracak köklü düzenleme bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir ve Kılıç, şöyle devam etti:

“Eğer yine bir düzenlenme yapılmaz ise GSS prim borcunu zamanında ödeyemeyen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan ve iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın, çiftçinin, ev hizmetlerinde çalışan kadınların ve bakmakla yükümlü oldukları yakınlarının, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane ve sağlık tesisleri ile devlet üniversite hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olamayacak. En son Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31.12.2022 tarihine kadar ertelendiği bilgisine de kurum resmi internet sayfasından ulaşılabilmektedir.

Prim borcu olan vatandaşların sayısı milyonlarla ifade edilmekte, ancak resmi istatistiklerde kesin sayı belirtilmemektedir. SGK bürokratlarının basına çeşitli tarihlerde verdikleri demeçlere göre bu sayı 6- 10 milyon arasındadır. AKP yetkililerinin ve TÜİK’in yaptığı açıklamaya bakılacak olursa işsizlik azalmakta, istihdam artmakta, ekonomi uçmaktadır. Madem ekonomi uçuşta, vatandaşlar genel sağlık sigortasını, esnaf ise Bağ-Kur prim borçlarını yapılandırma ile son 4 yılda 4 kez ertelenmesine, faizlerinin silinmesine ve 12 -18 ay taksitlendirilmesine rağmen neden hala ödeyememektedir? GSS prim borçlularının sağlık hizmetine erişimi için yararlanma süresini defalarca kez uzatmanın çözüm olmadığı açıktır. Prim borcunu ödeyemeyen vatandaşların 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılan sağlık hizmetinden yararlanmasını lütuf olmaktan çıkaracak köklü düzenleme bir an önce gerçekleştirilmelidir. Kamu sağlık hizmetine erişim engelinin her yılın başında adeta lütuf tarzında ileri tarihe ertelemesi yeterli değildir, insani değildir, sosyal devlet anlayışı ile uyumlu değildir. Bunun için yapılacak olan düzenlemenin sağlık hizmetlerine koşulsuz erişimlerin her yurttaş için en temel insan hakkı olduğu kabulü ile gerçekleştirilmesi ve bu olumsuz durumun kalıcı olarak giderilerek provizyon almalarının sağlanması gerekmektedir"