Yeni Zelanda'da, LGBTİ­+ bireyleri hedef alan 'dönüşüm terapisi'ni suç haline getirip hapisle cezalandıran yasa, mecliste ezici çoğunlukla kabul edildi.

Yeni Zelanda da LGBTİ­+'yı hedef alan 'dönüşüm terapisi'ni yasakladı

Yeni Zelanda, tartışmalı "eşcinsellik dönüşüm terapisi" uygulamasını yasaklama kararı aldı.

Sputnik'te yer alan habere göre, heteroseksüel olmayan cinsel yönelim ve cinsiyet beyanlarını lobotomi ve elektro şoktan ilaç ve psikolojik koşullamaya dek çeşitli yöntemlerle değiştirme iddiasındaki 'dönüşüm terapisi'ne karşı harekete geçen ülkeler arasına Yeni Zelanda da katıldı.

Anamuhalefetteki merkez sağcı Ulusal Parti'den 8 vekil hariç parlamentonun tamamı, dönüşüm terapisi adı altındaki uygulamaların büyük oranda yasaklanması yönünde oy kullandı. Dönüşüm terapisine karşı kampanya yürütenler, kararı, 'insanlık için kazanım' olarak memnuniyetle karşıladı.

Yeni çıkarılan yasa, 18 yaşından küçük veya karar verme kapasitesi bozulmuş kişilere dönüştürme terapisi uygulanmasını suç sayarak 3 yıla kadar hapisle cezalandırıyor. Yaşa bakılmaksızın 'ciddi zarara' neden olan dönüşüm uygulamalarını da suç sayarak 5 yıla kadar hapisle cezalandırıyor.

Adalet Bakanlığı İcraatlarını İnceleme Komisyonu, yasanın hazırlanması sürecinde kamudan yaklaşık 107 bin görüş aldı ve bu, bir yasayla ilgili kamudan gelen en çok görüş bildirimi oldu.

'GEÇMİŞİ ONARAMAYIZ AMA GELECEK NESİLLERİ KURTARIYORUZ'

Meclise hitap eden Başbakan Yardımcısı Grant Robertson, yasanın dönüşüm uygulamalarının neden olduğu yanlışların bazısını düzelteceğini söyledi.

Roberts, “Eşcinsel hukuk reformu döneminde kiliseye gidilen dini bir evde büyüdüm. Sonunda aileme açılma cesaretini topladığımda sevgiyle karşılaştım… ama herkes o kadar şanslı değildi ya da hala değil" diyerek şöyle devam etti:

“Dönüşüm uygulamaları veya girişimlerinden etkilenen herkese, bu mevzuatın sizin için olduğunu söylemek istiyoruz. Seni geri getiremeyiz, tüm acıları geri alamayız, ama gelecek nesiller için sizin almadığınız desteği ve sevgiyi sağlamayı ve sizi olduğunuz kişi olmaktan alıkoymaya çalışanların zararlarından korumayı garanti edebiliriz."

ALARM VEREN İNTİHAR ORANLARI

OECD'de en yüksek genç intihar oranına sahip ülke konumundaki Yeni Zelanda'da bu oran LGBTİ+ gençler arasında daha yüksek. 2019 tarihli bir araştırma, heteroseksüel olmayan Yeni Zelandalıların yüzde 79'nun ciddi şekilde intiharı düşündüğünü, bunların 5'te 2'sinin son 12 ay içinde kendine zarar verdiğini ortaya koymuştu.