Geçen yıl Yeni Zelanda'da yılın kişisi seçilen Covid-19 uzmanı; internette kişilik haklarına yönelik saldırılara karşı kendisini savunmayan üniversitesini dava etti.

Yeni Zelanda'da yılın kişisi seçilen Covid-19 uzmanı üniversitesini dava etti

Dış Haberler Servisi

Yeni Zelanda'da geçen sene yılın kişisi seçilen Covid-19 uzmanı Doç. Dr. Siouxsie Wiles ve Fizik Profesörü Shaun Hendy, internette kişisel haklarına yönelik saldırılara karşı kendisini savunmadığı gerekçesiyle çalıştığı üniversiteye karşı dava açtı.

Guardian'ın haberine göre; Yeni Zelanda'nın önde gelen bilim insanlarından olan Wiles ve Hendy, "toplumun küçük ancak zehirli bir kesiminden kendisine yapılan tacizlere" karşı gerekli adımları atmadığı için işverenleri Auckland Üniveristesi hakkında şikayetlerini Çalışma Yaşamı İlişkileri Kuruluna ilettiler.

Kurul, ayrı ayrı yapılan iki başvuruda da söz konusu bilim insanlarının toplumun Covid-19 ile mücadelesinde sağladıkları "üstün kamu yararı" nedeniyle başvurunun İş Mahkemesinde görülmesine karar verdi.

Kararda; araştırmacıların pandemiyle ilgili yürüttükleri çalışmalar nedeniyle e-posta yoluyla, sosyal medya ve video paylaşım platformlarında maruz kaldıkları "iğneleyici, nahoş ve derin bir şekilde kişiselleşmiş tehdit ve tacizlerin"; sadece fiziksel güvenlik açısından sorun teşkil etmediği, aynı zamanda psikolojik olarak da üzerlerinde "zararlı etkisi" olduğuna hükmetti.

Araştırmacılar başvurularında; pandemiyle ilişkili olarak işlerinin doğası gereği ve "akademik özgürlük ilkesine uygun olarak" demeçler verdiklerini, ancak görev yaptıkları üniversitenin kendilerini korumadığını ve "güvenli bir çalışma atmosferi sağlamak için gerekli makul adımları atmadığını" iddia etmişlerdi.

Kamuoyunda özellikle pembe saçlarıyla tanınan Wiles, Covid-19 pandemisine ilişkin topluma yönelik çalışmaları nedeniyle geçen yıl Yeni Zelanda'da yılın kişisi seçilmişti.