Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı, Çin'in ulusal güvenlik yasasını geçirmesinin ardından, Hong Kong ile olan suçluların iade anlaşmasının askıya alındığını duyurdu.

Yeni Zelanda, Hong Kong ile suçluların iade anlaşmasını askıya aldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Çin’in bölge için ulusal güvenlik yasası uygulama kararının ardından, Yeni Zelanda’nın Hong Kong ile olan iade anlaşmasını askıya aldıklarını ve diğer bazı değişikliklerin yapıldığını söyledi.

Reuters'ın aktarımına göre Peters, “Yeni Zelanda artık Hong Kong’un ceza adalet sisteminin Çin’den yeteri kadar bağımsız olduğuna güvenemez” dedi.

Peters açıklamasında, “Eğer Çin gelecekte ‘tek ülke, iki sistem’ çerçevesine bağlılığını gösterirse, bu kararı tekrar gözden geçirebiliriz” ifadelerini kullandı.

Pekin, Hong Kong ve Batı ülkelerindeki protestolara rağmen, eski İngiliz kolonisine yeni yasalar uygulamıştı.

Avustralya, Kanada ve İngiltere bu ayın başlarında Hong Kong’la olan suçluların iadesi anlaşmalarını askıya almıştı. ABD Başkanı Trump ise, Hong Kong için olan tercihli ekonomik muameleyi sona erdirmişti.

Peters, Hong Kong ile olan genel ilişkilerinin değerlendirilmesinin bir parçası olarak, askeri ve çift kullanımlı ürünler ve teknoloji ihracatında Hong Kong’a da Çin’e bu ürünlerin ihracatında davranıldığı gibi davranılacağını ifade etti.

Peters ayrıca, seyahat uyarısını güncelleyerek, Yeni Zelandalıları yeni güvenlik yasasının ortaya koyduğu risklere karşı uyardıklarını da ekledi.

Çin’in Yeni Zelanda Büyükelçiliğinin web sitesinden yapılan bir açıklamada, alınan bu kararın uluslararası hukukun ihlali ve tamamen Çin’in içişlerine karışmak olduğu belirtildi.

Çin temsilcisi açıklamada, “Çin tarafı ciddi endişelerini ve güçlü muhalefetini dile getirdi” dedi.

İki taraf arasındaki yıllık 21 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Çin, Yeni Zelanda’nın en büyük ticaret ortağı.

Yeni Zelanda’nın Çin’le olan ilişkileri yakın zamanda Tayvan’ın DSÖ’ye katılımının desteklenmesinin ardından yıpranmıştı.