AKP, bir kez daha PKK Lideri Öcalan’ı malzeme yapma arayışında. HDP’li bir yönetici seçimler yaklaştıkça iktidarın Öcalan’a olan ilgisinin artmasını beklediklerini ve bir direktife ihtiyaçlarının olmadığını belirtti.

Yeniden Öcalan kartı mı devrede?
Barış sürecinde HDP’li vekiller ve hükümet Dolmabahçe’de görüşmüştü- AA

BirGün/Ankara

Yaklaşık iki yıldır görüş izni verilmeyen Abdullah Öcalan’ın seçim süreci yaklaştıkça tecridinin kaldırılacağına yönelik ifadeler kamuoyunun gündemine gelmeye başladı. İktidarın kullanışlı kalemleri arasında yer alan Abdülkadir Selvi, dünkü yazısında, Öcalan’a görüş izni verileceğini yazdı. İktidarın ve ortağının oy oranındaki erimeye işaret eden HDP kaynakları ise İmralı'dan gelecek mesajın Kürt seçmenin büyük çoğunluğunun Cumhur İttifakı'na yönelmesini sağlamayacağını kaydediyor.

2019’daki yerel seçimlerden önce HDP’nin “tarafsız kalması”na yönelik bir mektup kaleme alan, son olarak 2020’de aile üyeleri ile iletişim kuran Öcalan, yaklaşık iki yıldır tecrit altında tutuluyor. Cezaevlerinde açlık grevine giren, kentlerde eylemler yapan çok sayıda yurttaş, Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılmasını talep etti. Son olarak İstanbul’da HDP Milletvekillerinin de katıldığı yürüyüşte, tecridin kaldırılması istendi. Seçimler yaklaştıkça, Kürt seçmenlere sempatik görünmek isteyen iktidar partisinin tecridin kaldırılmasını tartıştığı bildirildi. Selvi tarafından kaleme alınan yazıda, “Kulislerden edindiğim izlenime göre Öcalan’ın yakında bir yakınıyla görüşmesine izin verilecek. Bu isim kardeşi Mehmet Öcalan da olabilir. Öcalan’ın görüşmesine bir defalığına mı izin verilecek yoksa bu belirli aralıklarla devam mı edecek, orasını bilmiyorum. Ama önemli olan bu görüşmeden ne çıkacak? Öcalan, Kandil’e ve HDP’ye bir mesaj gönderecek mi?” ifadelerine yer verildi.

AKP’li Mehmet Metiner de Kürt seçmene yönelik mesajlar vermeye başladı. İktidara yakın TV kanalı ATV’de yayımlanan Yalnız Kurt dizisinin Kürtlere karşı ırkçılık yaptığını bildiren Metiner, dizinin faşistler tarafından hazırlandığını söyledi.

İKTİDARIN UMUDU ÖCALAN

Kulislerden edinilen bilgiye göre, AKP’nin Kürt seçmene yönelik beklentisi, MHP’den umduğu oy oranına ulaşamadığı için son dönemde daha da önem kazandı. Seçimlerin anahtarı konumundaki Kürt seçmenin HDP’ye rağmen Öcalan’ın sözlerini önemseyeceğini düşünen parti yönetimi, bu nedenle tıpkı yerel seçimler öncesinde olduğu gibi, genel seçim süreci ve Cumhurbaşkanlığı için aday belirleme sürecinde de Öcalan’ın devreye girmesini istiyor. HDP’nin Erdoğan’ın karşısındaki bir adayı destekleyeceğini düşünen iktidar kurmayları, bu nedenle 2019’daki “mektup” olayında yaşanan gibi tarafsız bir akademisyen değil, Öcalan’ın aile üyelerinden biriyle görüşmesinin etkili olacağını ve böylece mesajla ilgili “şüphe kalmayacağını” ifade ediyor.

HİÇBİR İŞE YARAMAZ

Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren HDP kurmayları da sürecin bir an önce ilerlemesini istiyor. BirGün’e konuşan bir parti yöneticisi, Öcalan’a uygulanan tecridin bir insanlık suçu olduğunu, aile ve avukat görüşünün uygulanması gerektiğini kaydetti. İktidarın Öcalan’ın olası “tarafsızlık” sözlerine yeniden muhtaç olduğunu ancak tıpkı 2019’daki mektup olayı gibi, bu görüşmeden de AKP ve MHP ittifakının istediği sonucu alamayacağını dile getirdi.