Küçük yaşta yargı ile tanışmış ya da suça karışma riski bulunan 340 çocuk, yeniden hayata geçirilen "Özgür Eğitim Dershanesi" projesiyle sosyal hayata kazandırılacak.

Küçük yaşta yargı ile tanışmış ya da suça karışma riski bulunan 340 çocuk, yeniden hayata geçirilen "Özgür Eğitim Dershanesi" projesiyle sosyal hayata kazandırılacak.

Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı (TÇYÖV) tarafından 2000 yılında uygulanan, bir şekilde yargıyla tanışmış ya da bu risk altındaki 340 sorunlu gencin yeniden sosyal hayatla kaynaşmasına zemin hazırlayan "Özgür Eğitim Dershanesi (ÖZED)" projesinin, yeniden hayata geçirildiği bildirildi.

TÇYÖV Genel Sekreteri ve ÖZED Proje Koordinatörü Nevin Özgün, vakfın 1992 yılında yasalarla sorunu olan çocuk ve gençlerin, toplumsal yaşama aktif ve üretken bir biçimde katılmalarına destek olmak amacıyla kurulduğunu belirterek, bu amaçla çeşitli çalışma ve projeler uyguladıklarını söyledi.

Bu kapsamda, 2000 yılında bir televizyon kanalının "Çocuklara Armağan" adıyla düzenlediği kampanyadan elde edilen gelirle, bu tür çocuklara meslek edindirmek amacıyla "Özgür Eğitim Dershanesi" projesinin hayata geçirildiğini anlatan Özgün, şöyle konuştu:

"1,5 yıl süreyle uygulanan projeyle, yargıyla tanışmış veya sosyoekonomik açıdan bu risk altında bulunan 340 çocuk ve gencimiz, bilgisayar işletmeciliği ve bilgisayarlı muhasebe eğitimi aldı. Bu gençlerden bir kısmı buradan aldıkları sertifikalarla iş bulabildi. Şimdi, bu projeyi yeniden hayata geçiriyoruz. Proje için AB'ye yaptığımız başvuru kabul edildi ve sözleşme aşamasına geldik. Umuyorum ki Ekim ayı başında projeyi İstanbul'daki Vakıf Genel Merkezi'nde yeniden hayata geçireceğiz. Yüzde 80'i AB tarafından karşılanacak 90 bin Euro tutarındaki projeyle, 15 aylık sürede bu koşullardaki 120 gence, hem insan hakları yönünde bilgilendirme yapılacak, hem de bilgisayarlı muhasebe eğitimi verilecek."

MADDİ DESTEK GEREKLİ

ÖZED'de eğitim gören çocukların, aldıkları eğitimle meslek edinmelerinin yanı sıra burada aile yaşantısı, kadın hakları, çocuk hakları gibi konularda bilinçlendiğini ve suça karışma risklerinin azaltıldığını söyledi. Projeyi, genel merkez dışında TÇÖV İzmir Şubesi'nde de uygulamayı düşündüklerini, ancak bunun için maddi kaynağa ihtiyaç duyduklarını belirten Özgün, maddi destek sağlamaları halinde ÖZED'in en kısa sürede İzmir'de de hayata geçirileceğini bildirdi.(AA)