5.8’lik depremde hasar gören 29 okulun tahliyesine karar verildi. Öğrenciler başka okullara yönlendirildi. Veliler tepki gösterdi. Hasarlı okullar arasında 17 Ağustos Depremi sonrası güçlendirme yapılan ve yeni inşa edilenler de var.

Yeniden yapılan okullar da hasarlı

MUSTAFA KÖMÜŞ

17 Ağustos 1999 Depremi’nden ders alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Birçok okulda yapılan ‘güçlendirme’ çalışmasına rağmen 26 Eylül’deki 5.8’likdepremin ardından okul binaları tekrar hasar aldı. Marmara Depremi sonrası hasarlı okulların öğrencileri evlerinden uzak yerlerde öğrenim görmek zorunda kalmıştı. Buna rağmen değişen bir şey olmadı. Güçlendirme çalışmaları yapılan binalar da dahil olmak üzere birçok okul yine hasar gördü.

29 OKUL TAHLİYE EDİLDİ

Geçen perşembe günü yaşanan deprem okulların ‘dayanıklılığını’ gözler önüne serdi. 5.8’lik orta düzeyde sayılacak bir depremde bile İstanbul’da 29 okul depremde oluşan çatlaklar nedeniyle tahliye edildi. Valilik’ten yapılan açıklamada ‘Ön hasar tespit çalışmalarında az ve ağır hasarlı olduğu tespit edilen 29 okulda eğitim gören öğrencilerimizin geçici olarak eğitimlerine devam edecekleri okullar belirlenmiş ve velilerimize bildirilmiştir’ ifadeleri kullandı.

11 SENELİK OKUL ZARAR GÖRDÜ

İstanbul Sultangazi’de bulunan İstiklal İlkokulu ve Ortaokulu binaları depremde hasar aldı. Aynı okul 1999’da yaşanan depremin ardından hasar gördü ve o zamanki adıyla Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’nda eğitim görmek zorunda bırakıldı. Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’ndaki öğrenciler sabahçı İstiklal Okulu’ndakilerse öğlenci oldu. Daha sonra 2001 yılında İstiklal Okulu’nun binası yenilendi. 2008 yılında ise İstiklal Okulu’na yeni bina yapıldı. Henüz 11 sene önce yapılan bina bu depremde de hasar gördü ve öğrenciler 4’e bölündü. Öğrenciler Şehit Teğmen Ali Yılmaz İlkokulu ve Ortaokulu, Veysel Sacihan İmam Hatip Ortaokulu ve Sultangazi Özel Eğitim Uygulama Okulu’na gönderildi.

Aynı şekilde Sancaktepe’deki Osmangazi İlkokulu da yakın zamanda güçlendirme çalışması yapılmasına rağmen bina yine de hasar gördü. Öğrenciler de başka bir okula gönderildi.

Gaziosmanpaşa’da bulunan Vefa Poyraz Lisesi de aynı durumda. Lisenin sitesinde okulun daha önce bakımdan geçtiği şöyle ifade edildi: “2005-2006 yılında 4 yıllık lise ile öğrenci alımına başlayan okulumuz aynı dönemde ciddi bir onarıma girdi. Tüm zemin ve iç-dış mekan yeniden tefriş edildi.” Aradan henüz 13 yıl geçmesine rağmen okul bu depremde ciddi oranda hasar gördü.

GÜÇLENDİRME İŞE YARAMADI

Pendik’te bulunan Seyit Burhan Toprak İlkokulu da yakın zamanda güçlendirme çalışması yapılan okullardan. Okulun sitesinde bu çalışmaya ilişkin şu bilgiler aktarıldı: “B Blok 360 m üzerinde 4 katlı betonarme olarak 1999 yılında yapılmış olup yangın merdivenine, çok amaçlı salona, 16 dersliğe ve 3 idare odasına sahiptir. 2 blok ortak kullanıma başladığında toplam 25 derslik 3 idare odası 1 öğretmeler odası 1 çok amaçlı salon 1 fen araç gereç odası olarak kullanılmıştır.

2 binada da 2009 yılı haziran ayında başlayan Deprem Karşı güçlendirme Çalışmaları kapsamında binanın ısınma sistemi doğalgaza dönüştürülmüştür.” 10 yıl geçmesine rağmen ortaya çıkan hasar nedeniyle öğrenciler ikili eğitim görmek zorunda kalacak.

DEPREMDE ZARAR GÖREN OKULDA VELİLER EYLEM YAPTI

DEPREMDE hasar gören Arnavutköy’deki Şehit Er Tuncay Türken Ortaokulu velileri, öğrencilerinin evlerine uzak mesafede olduğunu söyledikleri iki okula gönderileceğini belirterek eylem yaptı.
Okul önünde toplanan veliler, okul bahçesine girmek istedi. Polisin güvenlik önlemi aldığı okul bahçesine giremeyen veliler, bunun üzerine okul önünde eylem yaptı. Arnavutköy Kaymakamı Ahmet Odabaş’ın velilere açıklama yapmak üzere okula gelmesi bile velileri sakinleştirmeye yetmedi.

Geçen cuma günü mühürlenerek detaylı inceleme yapılan okulda bazı çatlak ve yarıklar olduğu tespit edilmişti. Okul kapısına duyuru asılarak 5 ve 6’ncı sınıfların Mimar Sinan İlkokulu’na, 7 ve 8’inci sınıfların ise Necip Fazıl İmam Hatip Ortaokulu’nda eğitimlerine devam edeceği velilere duyuruldu. Evlerinin bu iki okula da mesafesinin uzak olduğunu iddia eden veliler, servis imkanlarının olmadığını ve mevcut okullarının hemen yanı başında yer alan Ayazma Ortaokulu’nun fiziki şartlarının kendi öğrencilerini alabilecek düzeyde olduğunu söyleyerek eylem yaptı.

'NEREDE OKUYACAĞIZ?'

İstanbul Yenibosna Ortaokulu'na gelen öğrenci ve veliler ağır hasar nedeniyle okulun tatil edildiğini kapıda öğrendi. Haftanın ilk gününde okullara giden bazı öğrenci ve veliler, eğitime ara verildiğini okul kapısında öğrendi. Deprem nedeniyle ağır hasarlı olduğu tespit edilen ve eğitime ara verilen okullardan biri olan Yenibosna Ortaokulu'na, valilik duyurusundan haberdar olmayan öğrenci ve veliler geldi. Okulun tatil olduğunu okul kapısında öğrenen öğrenci ve veliler bir süre şaşkınlık yaşadı.

Annesiyle birlikte okula gelen 8. sınıf öğrencisi Zeynep Nuray, "Başka okula taşınacağız sanırım, bugün tatil olduğunu bilmiyordum" dedi. Oğlunu okula bırakmaya gelen Ali Şan da çocuğunun eğitime hangi okulda devam edeceğinin belli olmadığını söyledi.

ÇÜRÜK OKUL TAHLİYE EDİLDİ

Depremin ardından Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi ilçesinde hasar gören Nizamettin Demirdöven İlkokulu’ndaki öğrenciler başka okullara nakledildi. Daha önce ‘çürük’ raporu verilen ve son depremde hasar gören kaymakamlık binasının da taşınması için karar alındı.

Nizamettin Demirdöven İlkokulu’nun kirişlerinde ağır hasar meydana geldi. Yapılan incelemenin ardından öğrencilerin başka okula nakledilmesi kararı alındı. İlkokulda eğitim gören 524 öğrenci, bugün ikili eğitime geçilen Belediye Ortaokulu’na nakledildi.