İBB, AKP döneminde boş yere kiralanan yüzlerce aracı Yenikapı'daki miting alanında sergilemeye başladı. İmamoğlu'nun pazar günü konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor

Yenikapı'da israf sergisi: İmamoğlu'nun pazar günü açıklama yapması bekleniyor

MERAL DANYILDIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatı üzerine AKP döneminde ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce araç, israfın kanıtı olarak Yenikapı Meydanı'nda toplandı. İBB Başkanı İmamoğlu'nun pazar günü açıklama yapacağı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim öncesi söz verdiği AKP döneminde ihtiyaç fazlası kiralanan yüzlerce aracı, israfın kanıtı olarak Yenikapı Meydanı'nda toplama talimatına dair fotoğraflar ilk olarak gece saatlerinde sosyal medyada paylaşıldı.

İBB BAŞKANI İMAMOĞLU AÇIKLAMA YAPACAK

BirGün’ün İBB kaynaklarından edindiği bilgiye göre Yenikapı’daki ‘israf sergisi’ 8 Eylül Pazar gününe kadar devam edecek. O güne kadar alana yapılan araç girişlerinin süreceği bildirildi.

İBB tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı. İBB kaynakları ise, Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Pazar günü kameralar karşısına geçerek araçları neden sergilediklerine dair ayrıntılı bir açıklama yapmasının programlandığı, ancak konunun henüz netlik kazanmadığını kaydetti. Ayrıca İBB’den de kısa süre içerisinde konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.

imamoglu-israfi-sergileyecek-binlerce-arac-yenikapi-ya-getirildi-620449-1.

imamoglu-israfi-sergileyecek-iddiasi-yuzlerce-arac-yenikapi-ya-getirildi-620360-1.

BİRGÜN GÖRÜNTÜLEDİ

BirGün, Yenikapı'daki israf sergisinin son durumunu görüntüledi. Alandaki görevliler araçların olduğu bariyerle ayrılmış bölüme giriş yapılmasına izin vermiyor.

İşte alandan fotoğraflar:

imamoglu-israfi-sergileyecek-binlerce-arac-yenikapi-ya-getirildi-620443-1.

imamoglu-israfi-sergileyecek-binlerce-arac-yenikapi-ya-getirildi-620444-1.

imamoglu-israfi-sergileyecek-binlerce-arac-yenikapi-ya-getirildi-620445-1.

GİRİŞLER SÜRÜYOR: ARAÇ SAYISI BİNE YAKLAŞTI

Alana ortalama her on dakikada bir 5-6 civarında yeni araç giriş yapıyor. Araç sayısı hakkında hala resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak alandaki araçların bine yaklaştığı tahmin ediliyor.

Alana giren yeni araçlar böyle görüntülendi:

YURTTAŞLAR YENİKAPI’YA GİDİYOR

Yenikapı’daki israf sergisi haberleri ardından yurttaşlar da alana gelmeye başladı. İsmail Kurt isimli yurttaş, alana neden geldiğini BirGün’e anlattı: “Biraz meraktan, arabaları görmek için geldim. Sabahtan beri haberlerden takip ettim. Kendi gözümle görmek istedim. Böyle bir başıboşluk ömrümde görmedim. Böyle bir harcama olmamalı diye düşünüyorum. Haram diye bir şey var. Bunu nasıl yediniz? Ne hakkınız vardı da bu arabalara bindiniz? Bizim vergilerimiz nereye gidiyor, kimin kursağından geçiyor, somut bir şekilde görmek istedim.”

imamoglu-israfi-sergileyecek-binlerce-arac-yenikapi-ya-getirildi-620453-1.
İsmail Kurt

Ali Erarslan ise şöyle konuştu: “Sosyal medyadan gördüm, merak ettim. İsrafı görmek için geldim. İstanbul’a hizmet değil de cemaatlere, vakıflara, AK Parti’nin türlü yardımcılarına, derneklerine hizmet eden araçları burada görmek mümkün. Sayıştay’ın raporlarında kilometrede onlarca litre yakıt harcadığı iddia edilen araçlar işte bunlar. Bunları görmek için geldim.”

imamoglu-israfi-sergileyecek-binlerce-arac-yenikapi-ya-getirildi-620460-1.
Ali Erarslan

KAFTANCIOĞLU: UFACIK BİR BAŞLANGIÇ

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter'dan paylaştığı mesajında, Yenikapı'daki serginin sadece başlangıç olduğunu söyledi:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Deniz Demir de, araçların Yenikapı’ya israf sergilemesi için getirildiğini söyledi.

İMAMOĞLU NE DEMİŞTİ?

İmamoğlu, 23 Haziran seçiminden önce gündem olan belediyenin makam araçlarıyla ilgili konuşmuş, ''Makam araçlarını bir araya toplayıp sergileyecek misiniz'' sorusuna şu yanıtı vermişti:

"Ben, bir arada görmeyi severim. Parça parça uğraşamıyorum. Bir araya toplayıp bakacağız. Çaya şeker atmayı öyle bırakmıştım. Yıllar önce günde 20 çay içiyordum. Biri, '20 tane şeker biriktiriyorsun bir tabağa. Bir tabakta görünce ne kadar kötü' demişti. O gün şekeri bırakmıştım. Araçları bir araya toplayacağız. Belki de bizim canımızı sıkacak, moralimizi bozacak. Kullananlar bile, 'Yok ben kullanmadım, evime otobüsle gidiyorum' diyecek. Dolayısıyla o görüntüyü görmem lazım."

ARAÇ GİRİŞİ DEVAM EDİYOR

Saatin ilerlemesine karşın, Yenikapı'ya ihtiyaç fazlası kiralık araçların girişi sürüyor. Araçlar havadan da görüntülenirken, AKP'den yapılan açıklamalarda araçların "arazideki hizmet araçları" olduğu öne sürülüyor.