Adnan Kahveci Parkı’nda yaptırılan yenileme çalışmalarına ilişkin Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar, rant iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi: Belediyemiz ile rantın yan yana anılması mümkün değil. Park Yenimahalle halkınındır. Parktaki tek bir ağaca dokunulmayacak, tesislere parkı kullanma yetkisi verilmeyecek.

Yenimahalle Belediye Başkanı Yaşar: Adnan Kahveci Parkı halkındır

Mustafa M. Bildircin

Ankara Batıkent’te Yenimahalle Belediyesi’ne bağlı faaliyet gösteren Adnan Kahveci Parkı, aylık 7 bin 500 TL karşılığında 15 yıllığına kiraya verildi. Yap-işlet-devret modeli ile özel bir şirkete devredilen ve yenileme çalışmalarına başlanan parkın yapılaşmaya açılacağını belirten yurttaşlar karara tepki gösterdi.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, parka ilişkin iddiaları yanıtladı.

Çalışmaların ardından, parkta mevcut olan 16 bin metrekare alanın 35 bin metrekareye çıkacağını ve tek bir ağacın dahi kesilmeyeceğini anlatan Yaşar, “Adnan Kahveci parkı halkındır. Bugüne kadar halkın zararına olacak hiçbir şey yapmadım, bundan sonra da yapmayacağım” diye konuştu.

Yaşar, BirGün’ün sorularına şu yanıtları verdi:

ÇEVREDEN ŞİKÂYETLER ALIYORUZ

► Park neden yenileniyor?
Adnan Kahveci Parkı, 24 yıllık bir park. İlk hizmete açıldığında çevresinde fazla konutlaşma olmadığı için mesire alanı olarak mangal ve piknik yapmaya uygun şekilde planlanmıştı. Ancak zamanla çevresini konutlar sardı ve park, şehrin içinde kaldı. Parkın etrafındaki site sakinlerinden, geç saatlere kadar süren müzik, gürültü, sinkaflı sözler ve kavgalar nedeniyle huzursuzluk yaşandığı yönünde şikâyetler alıyoruz. Parkta görev yapan güvenlik arkadaşlarımız da zaman zaman bu kavgalara müdahale etmek isterken yaralandı. Tüm bu şikâyetleri ortadan kaldırmak için, parkı mahalle sakinlerinin sosyo-kültürel yapısına uygun haline getirmek için düzenlemeler yapmak istedik.

► Çalışmalar sırasında parktaki ağaçlar kesilecek mi?
Bugüne kadar ilçemizde 400 park açılışı yapan bir belediye olarak ağaç kesmeyiz, dikeriz. Mevcut 16 bin metrekare alandaki parkımızda tek bir ağaca dokunmayacağız. Parka eklemlediğimiz boş arsa niteliğindeki 19 bin metrekarelik alanı ise 20 farklı türde yapraklı yüksek boy 500 ağaç ile yeşillendireceğiz.

► Park aynı zamanda deprem toplanma alanı. Bu özelliğinde bir değişiklik olacak mı?
Parkın metrekaresini genişleterek, deprem toplanma alanı özelliğini fazlasıyla karşılayacak duruma getireceğiz.

► ​“Park ranta teslim ediliyor” yönündeki tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Park, Yenimahalle halkının öz malı olacak. Daha işlevsel hale gelecek parkın bakımı, belediyemizce yapılacak. Park kesinlikle başkalarına verilmedi, verilmeyecek.

yenimahalle-belediye-baskani-yasar-adnan-kahveci-parki-halkindir-773643-1.


ŞİRKETİN PARKI KULLANMA YETKİSİ OLMAYACAK

► Park yapılaşmaya açılacak mı?
Yasal düzenlemeye göre parkların yüzde 3’ünde yapılaşma yapılabilir. Adnan Kahveci Parkı’nın mevcut alanına dokunulmuyor, eklemlenen 19 bin metrekarelik alanın yüzde 2,7’sine sosyal tesis ve kafe koyuyoruz. Ayrıca, yine bölgedeki halktan gelen talep doğrultusunda, ihtiyaçlarını yürüme mesafesinde karşılayabilecekleri bir mini market ekliyoruz. Parktaki sadece bu üç yapıyı, içinde bulunduğumuz ekonomik darboğaz nedeniyle belediye bütçesi ile değil yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştiriyoruz. Bu tesislerin girişleri park dışında olacak ve parkı kullanma yetkileri kesinlikle olmayacak.

***

BAKIMSIZ BIRAKILDI

“Adnan Kahveci Dayanışması” adı altında bir araya gelen yurttaşlar ise projeye karşı çıkıyor. Batıkent’in merkezindeki parkın bilinçli bir politikayla bakımsız, korumasız bırakıldığını, güvenlik sorunlarının yaşandığı bir bölgeye dönüştürüldüğünü iddia eden Adnan Kahveci Dayanışması üyeleri, parkın ticari girişime açılmasının İmar Kanunu’na aykırı olduğunu düşünüyor. Projenin öz kaynaklar ile değil de yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilecek olmasını da eleştiren yurttaşlar, bu yolla kamu kaynaklarının özel sektöre devredilmesinin önünün açılacağını söylüyor. Parkın şimdiki durumuna dair eleştirinin kamu adına muhatabı olan belediyenin bir anlamda çözüm olarak özelleştirme önermesinin seçim bildirgelerinde yer alan “halkçı belediye” yaklaşımına da ters olduğunu savunuyor. Projelendirmeden, ihale aşamasına kadar sürecin hiçbir aşamasının şeffaf işletilmediğini savunan platform üyeleri ihalenin bir an önce iptal edilmesinde ısrarcı.