Ne maçtı ama… Trabzonspor yer yer ecel terleri döktüğü karşılaşmada, yıllardır özlemini çektiği şampiyonluğa kavuştu. Yabancı sayısının tartışıldığı sezonda, Uğurcan penaltıyı çıkarmış, Abdülkadir iki asist yapmıştı. Özsermayesiyle bugünlere gelmiş bir kulüp için öyküyü bu daha bir güzelleştiriyor olsa gerek.

Yer bordo, gök mavi

Karadeniz’de kritik viraj… Bir tarafta şampiyonluk için 1 puana ihtiyaç duyan Trabzonspor, diğer tarafta son dönemin flaş ekibi Antalyaspor… Tüm kentte nefesler tutulmuş ilk düdük bekleniyor. Bayrama sayılı gün kala, Şenol Güneş Spor Kompleksi Medical Park Arena’dan çıkacak sonucu milyonlar iple çekiyor. Her geçen dakika bordoyla maviye gönül verenler sabırsızlanıyor. Erdal Hoş’un tabiriyle “Çileyle kıvamını bulmuş” üçüncü neslin kutlamaları merak ediliyor. Aylardır yapılan “silah kullanmayın” telkinleri, her şeyi özetliyor. Düğünün cenazeye dönmemesi herkesin temennisi.

İşte bu düşünceyle çekilen videoda Karadeniz temsilcisinin artık hayatta olmayan değerleri konuşturulmuş. Eren Bülbül’den Özkan Sümer’e, Dozer Cemil’den Kazım Koyuncu’ya uzanan kısacık prodüksiyonda verilen mesaj net: Mutluluğa kurşun sıkmayın!

Anadolu Devrimi’nin kaptanıydı Cemil Usta. Nam-ı diğer “Dozer", futbolu bıraktığında sadece 27’sindeydi. Satış listesine konmayı yedirememişti. O kırgın koca yüreği durduğunda 52 yaşındaydı. Cebinden çıkan 5 lira, belki de her şeyin özetiydi. Çok sevdiği takımının altyapısında çalışmasa, belki de öykü çok daha buruk olacaktı.

Tarihinin ilk Şampiyon Kulüpler Kupası zaferinin arifesindeki Liverpool’a gol atan efsanenin adı sonradan tesislere verilecek, bir de hatıra ormanında yaşatılacaktı. Ondan bir yaş küçük takımın kalecisi, sonradan milli takımı dünya üçüncülüğüne taşıyacak, ismi stadyuma verilecekti…

Camianın kazandığı şampiyonluklara imza atanlardan Ahmet Suat Özyazıcı’yla Özkan Sümer’le özdeşleşen kasket, Abdullah Avcı’yla şehirde tekrar moda; kim bilir belki uzun sürecek bir hasat tekrar yoldadır!

Bu kritik mücadelede Avcı, Nwakeme’yle Bakasetas’ı yedek başlatıyor. Skora göre bu iki yıldızın sahaya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. Deneyimli hoca, Djaniny’yi kanada atmış, Cornelius’u ileri uca. Gözler golcülerden çok, takımın beyinleri Hamsik’le Visca ikilisinde olacak. Sanki rakip düşünülünce, onların ince işçiliğiyle, Siopis’in hamallığının kesişmesi gerekiyor.

Nuri Şahin’in yönetiminde her geçen hafta üstüne koyan Antalyaspor, 12 maçtır yenilmiyor. Partiyi bozmak niyetinde olan kırmızı-beyazlılarda Fernando’nun yaptıkları parmak ısırtadursun, Ndao-Luiz Adriano-Wright üçlüsünün ev sahibini ne kadar zorlayacağı merak ediliyor.

Golle başladı maç. Henüz 3. dakikada sol çaprazdan ceza sahasına giren Abdülkadir’in bulduğu Cornelius, tribünlerin coşkusunu artırıyordu. İlk çeyrekten sonra oyuna ağırlığını koyan kırmızı-beyazlılar, rakibini zorluyordu.

30’da Wright ağları bulsa da kalkan bayrak, kente rahat bir nefes aldırdı. 42’de Uğurcan Ndao’ya hayır diyordu. Soyunma odasına ev sahibi mutlu gidiyordu. İkinci yarıya iyi başlayan Antalyaspor, 51’de skoru eşitliyordu. Kötü günündeki Doğukan’ın yerine giren Gacha getirmiş, Ndao bitirmişti.

55’te Siopis’in dikkatsizliği penaltıya neden olmuş; Fredy’nin atışını Uğurcan kurtardığında tribünlerden çıkan ses kulakları adeta sağır etmişti.62’de bordo-mavililer yine öndeydi. Abdülkadir bu sefer Dorukhan’a “al da at” demişti. Golden sonra sahayı bir anda sis kaplıyordu.

Tabii bunun esbab-ı mucibesi meşalelerde saklıydı. 80’de tabela yine eşitlenmişti. Güray’ın sert vuruşunu kontrol eden Wright, Uğurcan’ı avlamıştı. Akdeniz ekibi yoksa bayramı zehir edecek miydi?Kalan bölümde deplasman ekibi bastırmaya devam ediyordu.

Çimlere attığı dinç futbolcularla direnci artırmayı hedefleyen Avcı, hiç ileriyi düşünmüyordu. Uzatmalarda ortam iyice geriliyor, oyuncular birbirine giriyordu. Tam tansiyon düştü derken, bu sefer maçın bittiğini düşünen onlarca taraftar sahaya giriyordu. Yaşananlar tam manasıyla skandaldı…

Atilla Karaoğlan’ın uzatmaların 11. dakikasında çalan son düdüğü şampiyonu ilan ediyordu.

Ne maçtı ama… Trabzonspor yer yer ecel terleri döktüğü karşılaşmada, yıllardır özlemini çektiği şampiyonluğa kavuştu. Yabancı sayısının tartışıldığı sezonda, Uğurcan penaltıyı çıkarmış, Abdülkadir iki asist yapmıştı. Özsermayesiyle bugünlere gelmiş bir kulüp için öyküyü bu daha bir güzelleştiriyor olsa gerek. Antalyaspor’a gelince… Yenilmezlik serileri 13 maça çıktı. Şahin’in oynattığı futbol ayakta alkışı hak ediyor.

Müsaadenizle son söz yine Trabzonspor’a… Sezonun en değerli oyuncusu kaleci Uğurcan olsa gerek. Genç kaleci olmasa, bu kadro ipi en önde göğüsleyebilir miydi kestirmek güç. Nwakaeme’den rolü çalan file bekçisinin Avrupa’ya gidip gitmeyeceği merak ediledursun, uzun kariyerinde ilk kez şampiyonluk yaşayan maestro Hamsik, sezonun ikinci yarısında gelip takıma can veren Visca, orta sahanın dinamosu Siopis, ilk haftalarda müthiş bir performans çizen Bakasetas, Kuzey’in yeni kralı Cornelius ve Avcı’yla müthiş bir oyuncuya dönüşen Djaninny… Bu futbolcuların yıllarca süren hasretin bitmesinde rolü çok fazla. Orkestra şefi Avcı, sonunda başardı. Son haftalarda biraz hayal kırıklığı yaratsa da, bu sezona damgasını vurduğunu özellikle vurgulamalı.

Bayram Trabzon’da erken başladı. Doyasıya kutlamak bir şehrin en doğal hakkı. Şampiyonu tebrik edip baştaki temenniyi tekrar anımsatmalı. Lütfen mutluluğa kurşun sıkmayın!