UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan Kapadokya bölgesinde altın arama çalışmalarına tepki gösteren bölge halkı eylem düzenledi. Eyleme katılan CHP’li Öztunç “Her yer bitti, gözü Kapadokya’ya diktiler. Dağı taşı deliyorlar” dedi.

Yeraltı şehrinin üstünde maden arayacaklar

Nevşehir’in Avanos ilçesi sınırları içerisinde yer alan Ziyaret Dağı’nda Kanadalı Canterra şirketi ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) altın arama çalışmasına bölge halkı tepkili. Maden arama faaliyetlerinin yapıldığı Özkonak kasabında düzenlenen eyleme bölge halkının yanı sıra, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve Nevşehir CHP İl Örgütü de katıldı.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Binlerce yıllık tarihi olan bir bölgede altın arama çalışmalarına izin vermeyeceklerini belirten CHP’li Öztunç, “Her yer bitti, gözü Kapadokya’ya diktiler. Dağı taşı deliyorlar. Buna izin vermeyeceğiz” dedi. Öztunç, Türkiye’de yabancı firmalara satılan fabrika ve yerleri anımsatarak, “Kapadokya tarihinin bitirilmesine bizler izin vermeyeceğiz. Bu işten vazgeçin” diye konuştu.

YER ALTI ŞEHİRLERİ VAR

“Ziyaret Dağı’nın tamamı altın olsa ne yazar, neye fayda?” diye soran Öztunç, “Binlerce yıldır bu tarih böyle gelmiş, şimdi AKP hükümeti diyor ki ‘Burayı vereceğim’. Veremeyeceksin. İzin vermeyeceğiz. Bu dağın tamamı altın olsa santim toprağa değişmem” diye konuştu. Öztunç, altın arama çalışmalarının yürütüldüğü bölgenin altında yer altı şehri olduğunu vurgulayarak, “Yer altı şehrinin üstünde altın aranır mı ya, nasıl vicdanınız var” dedi.

CHP Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez ise bölgede yürütülen altın arama çalışmalarına izin verilmesine karşı yürütmeyi durdurma davası açacaklarını açıkladı.

ANKA