Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası Ege bölgesindeki belediyeler, deprem bölgesine arama kurtarma desteği ve erzak yardımı için seferberlik başlattı. İlk günden itibaren başlayan yardım seferberliğiyle her gün onlarca TIR deprem bölgesine hareket ediyor.

Yerel yönetimlerden seferberlik

BirGün EGE

Türkiye acının merkezine yardım eli uzatıyor. Yerel yönetimler deprem bölgesine arama kurtarma desteği ve erzak yardımı için seferberlik başlattı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afet bölgesine başlattığı destek çalışmaları artarak büyüyor. İzmir'den Gaziantep, Adana, Malatya, Osmaniye, Hatay, İskenderun, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’ya gönderilen desteğin miktarı 92 tır, 42 kamyon, 3 uçak, 1 gemiye ulaştı. 346 bin battaniye, 6 bin 500 yorgan, 3 bin 500 yastık, 687 bin giyecek, 13 bin gıda, 10 bin hijyen paketi, 7 bin 500 paket hijyenik ped, 16 bin bebek bezi ve maması, 366 bin litre içme suyu, tonlarca insani yardım malzemesi belediyenin koordinesinde afet bölgesine sevk edildi. 100 bin öğünlük sıcak yemek üretecek mobil mutfak bölgede üretime başladı. Büyükşehir ekiplerinin arama kurtarma ekipleri de arama kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardım konvoyu, Antakya’ya ulaştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki iş makineleri ve operatörler arama kurtarma çalışmalarına başladı. Araçlarla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’nın şefleri koordinasyonunda toplam 60 personel görevlendirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi doktorları da Hatay ve Antakya’ya ulaştı. 25 kişilik sağlık ekibi Antakya Devlet Hastanesi’nde çalışmalara başladı.

UMUT HAREKETİ’NE DESTEK BÜYÜDÜ

Umut Hareketi’ne destek çığ gibi büyüyor. Kampanya için açılan umuthareketi.izmir.bel.tr adresinden bölgeye ulaştırılmak üzere 2 günde 81 bin 365 kişilik yemek paketi, 31 binin üzerinde battaniye satın alındı. Bağış rakamı ise 19 milyon lirayı aştı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Yardım aktarmaya devam ediyoruz. Yeterli mi? HAYIR! İki gündür bölgedeyim. Başta yiyecek, su ve battaniye olmak üzere çok büyük ihtiyaç var. Destek kampanyamızı büyüterek sürdürüyoruz. Yurt içi ve yurt dışından http://umuthareketi.izmir.bel.tr, http://birkirabiryuva.org ve toplama merkezlerine yardımlarınızı bekliyoruz” dedi.

AYDIN’DAN BÖLGEYE DESTEK BAŞLADI

Aydın Büyükşehir Belediyesi, tüm birimleriyle koordineli olarak deprem bölgesine destek oluyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait 10 tır ve 1 kamyondan oluşan ikinci yardım konvoyu yola çıktı. Aydınlı yurttaşların da desteğiyle deprem bölgesine yeni yardım malzemeleri ulaştırılmaya devam ediyor. Battaniye, giysi, çocuk bezi, çocuk maması gibi temel ihtiyaçlardan oluşan binlerce koli depremzedelere ulaştırılmak üzere hazırlanıyor. Uzman arama kurtarma ekipleri ise Malatya Battalgazi’de çalışıyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin arama-kurtarma köpekleri ‘Zeyna’ ve ‘‘Zed’’ ile birlikte çalışmalarına başlayan ekipler, yıkılan yapılarda hayatta kalanları arıyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından depremzedelere destek olması için gönderilen mobil aşevi, Adıyaman’a ulaştı. Günlük 10 bin kişilik yemek kapasitesine sahip mobil aşevi, vatandaşlara gün boyu çorba ve yemek dağıtıyor. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin mobil aşevi de bölgede. Adıyaman Yeni Mahalle 75. Yıl Koşu Parkı’nda kurulan mobil aşevi, bölgedeki vatandaşlara hizmet veriyor. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Umutluyuz, var gücüyle bölgeye destek olan ekiplerimizden iyi haberler bekliyoruz” derken, Aydınlılara gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür etti ve desteklerine devam etmeleri çağrısı yaptı.

MUĞLA TOPYEKÛN SEFERBER OLDU

Muğla Büyükşehir Belediyesi, bölgeye yardım göndermek için tüm birimlerini seferber etti. Muğla Büyükşehir Belediyesi yardım koordinasyon merkezine akın eden vatandaşlar malzemelerini teslim ederken, 2 tır malzeme deprem bölgesine gönderildi. Yardım tırlarında battaniye, ısıtıcı, ayakkabı, çocuk bezi, paket havlu peçete gibi malzemeler yer aldı. Ayrıca, Muğla Büyükşehir Belediyesi, 20 personel, 2 tam donanımlı sismik arama kurtarma görüntüleme cihazı olan AKS ve iaşe araçlarını deprem bölgesine gönderdi. Hatay Armutlu Mahallesi’nde çalışmalarına devam eden ekiplerin müdahalesiyle 8 kişi sağ kurtarıldı.

BAYRAKLI’DAN TIRLAR YOLA ÇIKTI

Depremzedelere yardım için çağrıda bulunan Bayraklı Belediyesi, Bayraklılıların sağduyusu sayesinde hazırlanan temel ihtiyaç malzemelerini tırlara yükledi. İlk etapta 5 bin battaniye, 750 elektrikli ısıtıcı, 737 çocuk montu, 1920 adet panduf, 1518 atkı ve bere, 4 bin 81 çift çorap, 261 uyku tulumu, onlarca ışıldak, el feneri, mama ve hijyen malzemesi toplanarak, depremzedelere gönderilmek üzere yola çıkarıldı. Yardımda bulunan vatandaşlardan, göndermek istedikleri ürünlerin kullanılmamış olmasına özen göstermeleri istendi.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal “Biz bu acıyı yaşadık, biliyoruz! O nedenle depremi yaşayan vatandaşlarımızın durumunu daha iyi anlıyoruz. Bayraklı Belediyesi olarak, deprem bölgelerine gönderilmek üzere hazırlanan temel malzemeleri İzmir Büyükşehir Belediyemizin koordinesinde, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için yola çıkardık. Depremzedelerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

KONAK’TAN HATAY’A YARDIM KONVOYU

Deprem bölgesinde acil ihtiyaç duyulan malzemeleri hızla gönderen Konak Belediyesi’nin oluşturduğu destek ekibi tam teçhizatla deprem bölgesine hareket etti. Ekibe CHP İzmir İl Başkanlığının organizasyonuyla katılan acil tıp teknisyenlerinden oluşan sağlık ekibi de dâhil oldu. 60 belediye personeli, 18 sağlıkçı ve İzmir’de bir gezi grubu olan Macera Kulübü’nün arama kurtarmada uzman 16 üyesinden oluşan ekipleri bölgeye ulaştı. Vatandaşların yardımlarının da bulunduğu 20 kamyon ihtiyaç malzemesi, depremden etkilenen yurttaşlara ulaştırılmak üzere gerekli teknik malzeme, sıcak gıda ve içecek sağlayacak mobil mutfak araçları ile jeneratör gibi ihtiyaç duyulan önemli ekipman desteği de konvoyla deprem bölgesine hareket etti.Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Çok üzgünüz. Yaraların sarılması ancak birbirimizle dayanışarak olacak. Yaralarımızı birlikte, dayanışmayla saracağız. Konak Belediyesi olarak bir nebze olsun yardımcı olabilirsek, bir canı kurtarabilirsek bizim için çok önemli” dedi.

BUCA’DA KAMPANYA ÇIĞ GİBİ BÜYÜDÜ

Buca Belediyesi’nin çağrısıyla toplanan gıda, hijyen ve barınma malzemelerini içeren yardımlar, Buca Belediyesi ana hizmet binası, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu ve Tenis Kulübü olmak üzere üç farklı noktada toplanıyor. Kampanya kısa sürede çığ gibi büyüdü. Duyarlı Bucalılar tüm imkânlarını seferber ederken, gelen yardımları özenle kolileyen ekipler afet bölgesine gıda, uyku tulumu, battaniye ve çadırdan oluşan 11 tır gönderdi. 3 yardım tırı da akşam saatlerinde yola çıktı. Gelen yardımlar düzenli aralıklarla bölgeye gönderilecek.Öte yandan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ve 36 personel, 4 tam teçhizatlı arama kurtarma aracı, 2 ikram aracı ve 1 hayvan ambulansı ile harekete geçen BUCAKUT ekibi, AFAD ile koordineli şekilde Osmaniye’ye gitti.

GAZİEMİR HALKI SEFERBER OLDU

Gaziemir Belediyesi de yardım kampanyası başlattı. Gaziemir ESBAŞ Spor Salonu’nda yürütülen kampanyaya battaniye, ısıtıcı, uyku tulumu başta olmak üzere kaban, bot, eldiven, atkı, powerbank bağışı yapıldı. Bağışlar, gönüllüler ve belediye çalışanları tarafından gruplandırılarak kolilere koyuldu. Kampanya kapsamında 53 koli çocuk kıyafeti, 185 koli yetişkin kıyafeti, 11 koli battaniye, 17 koli atkı-bere, 10 koli ped, 30 koli peçete-tuvalet kağıdı, 72 koli çocuk bezi, 22 koli ıslak mendil, 25 koli bakliyat, 17 koli atıştırmalık, 8 koli konserve, 18 koli bebek maması, 2 koli kişisel bakım eşyası, 2 koli çay ve su toplandı. Toplanan eşyalar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyon merkezi Fuar İzmir’e ulaştırılarak uçakla deprem bölgesine gönderildi.

ÇİĞLİ’DE ÖRGÜ SEFERBERLİĞİ

Çiğli Belediyesi’nden depremzedeler için yeni bir kampanya geldi. Çiğli Belediyesi hem yurttaşların evinde hazır örülü bulunan atkı, bere, eldivenleri toplayacak hem de bugünden itibaren depremzedelerin atkı, bere, eldiven ihtiyacını karşılamak için örgü seferberliği başlattı. Örgü örmek isteyen ancak yünü bulunmayanlara da yünler Çiğli Belediyesi’nce temin edilecek. Önce 12 personel ve 3 araçtan oluşan Çiğli Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ÇAK), deprem bölgesine gitmek için yola çıktı. Ardından da Çiğli Belediye Başkanı utku Gümrükçü, kışlık kıyafet, mont, bot, battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı, pil, powerbank ve hijyen malzemesi desteği istedi için bir kampanya başlattı ve Çiğlililerden destek geldi. Gümrükçü, “Hemşehrilerimize duyarlıklarından dolayı teşekkür ederim. Yaralarımızı birlikte saracağız” dedi.

KARŞIYAKA’DA YARDIM ZİNCİRLERİ

Karşıyaka Belediyesi’nin başlattığı yardım kampanyası kapsamında, 7 ayrı tesiste ihtiyaç malzemeleri toplanıyor. En yoğun noktalardan biri olan Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Spor Salonu’na giden yardımsever yurttaşlar, malzeme dolu kolileri zincir oluşturarak elden ele taşıdı ve araçlara yükledi. Karşıyaka Belediyesi 2 tır malzeme İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin acil yardım uçağıyla bölgeye iletildi. 2 ayrı tır da önceki sabah yola çıkarıldı.

NARLIDERE’DE YARDIMLAR TOPLANIYOR

Narlıdere’de gönüllülerin katılımıyla sürdürülen yardım seferberliği sürüyor. Narlıdere Belediyesi ve Kaymakamlık iş birliğiyle Narlıdere Belediyesi AKM’de toplanan yardımlar önce Fuar İzmir’e ve Buca’daki Afet Koordinasyon Merkezi’ne, oradan da deprem bölgesine gönderiliyor. İlçede toplanan 9 tır ve 3 kamyonet dolusu malzeme depremzede vatandaşlara ulaştırılmak üzere koordinasyon bölgelerine sevk edildi. Yardım çalışmalarına Narlıdereli esnaf da malzeme ve araç desteği sağlıyor. Vatandaşlar, muhtarlıklara ulaşarak da yardımlarını iletebiliyor.

KARABURUN HALKI EL ELE VERDİ

Karaburun, depremin yaralarını sarmaya yönelik ulusal imeceye, köylerden merkeze, esnaftan üreticisine el ele vererek katlıda bulundu. Karaburunlu yurttaşlar, battaniye, mont, yetişkin ve çocuk botu, ayakkabısı, başlık-bere-atkı-kışlık kıyafet, sabun, tuvalet kağıdı, hijyenik bebek bezi ve kadın pedi, uyku tulumu, konserve gıda, cep telefonu güç kaynağı-powerbank gibi ihtiyaç malzemelerini, Karaburun Belediyesi Nergis Kafe ve Mordoğan Hizmet Binası’na teslim ederek, imecenin bir parçası oldu.

KEMALPAŞA’DA KAMPANYA SÜRÜYOR

Kemalpaşa Belediyesi‘nin başlattığı yardım kampanyası da çığ gibi büyüdü. Toplamda 10 tır, 5 kamyonet içerisinde bulunan yüzlerce koli battaniye, gıda ürünleri, ısıtıcı, bebek ve çocuk malzemesi, yetişkin kıyafeti, ayakkabı, ceket ve mont, çorap ve bere, Kemalpaşa Belediyesi Mehmet Ali Özüdoğru Spor Tesisleri ve belde birim amirliklerinde toplanarak bölgeye gönderildi. Ayrıca belediye organizasyonuyla 30 kişilik deprem yardım ekibi bölgeye gitti.

GIDA DAYANIŞMASI DEPREM BÖLGESİNDE

Efes Selçuk Belediyesi öncülüğünde, kentteki sivil toplum örgütleri ve yurttaşların desteğiyle, kent dayanışması ruhuyla hayata geçirilen proje, depremden etkilenen bebeklere bez ve mama desteği sağlanacak. Depremden etkilenen bebeklere bez ve mama ulaştırmak isteyen vatandaşlar www.gidadayanismasi.org adresi üzerinden destek verebilecek.

Ttüm yurttaşlara çağrıda bulunan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, “Depremin ilk saatlerinden bu yana Efes Selçuk, halkı ile esnafı ile kenetlendi, birlik oldu. Şimdi Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışmamızı bölgeye de kanalize etmek istiyoruz. Depremden en çok etkilenen çocuklar, özellikle de bebekler. Bebeklerimizin bez ve mamaya ihtiyacı var. Tüm Efes Selçuk’u, sesimizi duyan herkesi Efes Selçuk Çocuklar için Gıda Dayanışması bebekler için bez ve mama desteğine bekliyoruz” dedi.

MERKEZEFENDİ’DEN İLK KONVOY YOLDA

Merkezefendi Belediyesi’nin başlattığı kampanyada yurttaşlar gün boyu yardım malzemesi taşıyor. Malzemeler ekipler tarafından titizlikle tasnif ediliyor. Malzemelerin araçlara yüklenmesiyle birlikte afetzedeler için ilk konvoy yola çıktı.

KUŞADASI YARDIM İÇİN KENETLENDİ

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel'in çağrısıyla başlatılan yardım kampanyasında, toplanan malzemeler afet bölgesine gönderiliyor. Bu kapsamda 4 kamyon ve bir tırdan oluşan ikinci yardım konvoyu da depremzedeler için yola çıkarıldı.

Depremin ilk günü toplanan yardım malzemelerini taşıyan 4 kamyon, Kuşadası Belediyesi tarafından afet bölgesine gitmek üzere yola çıkarıldı. Önceki gün akşam saatlerindeyse 50 deprem çadırı, kullanılmamış uyku tulumu, kışlık kıyafet, battaniye, tüplü ısıtıcı, sağlık ve hijyen malzemeleri, gıda ve su kolisi yüklenen 1 tır ve 4 kamyon daha Kuşadası Belediyesi personelince deprem bölgesine gönderildi. Kuşadası Belediyesi, bugüne kadar yardımsever yurttaşların desteğiyle içerisinde temel ihtiyaç malzemeleri bulunan 8 kamyon ve 1 tırı afet bölgesine gönderdi.

TURGUTLU’DA SEVKİYAT SÜRÜYOR

Turgutlu Belediyesi, Turgutlu Kaymakamlığı ve AFAD ortaklığında yapılan yardım kampanyasında toplanan malzemeler deprem bölgesine ulaştırılıyor. Salı günü Turgutlu’dan yola çıkan, su ve yaşam malzemelerinden oluşan 15 TIR deprem bölgesine ulaştı ve depremzedelere dağıtıma başlandı. Çarşamba günü itibariyle yaşam malzemeleri, kıyafet ve battaniye yüklü 5 TIR daha yola çıktı.

BODRUM’DA YARDIMLAR İÇİN YOĞUN MESAİ

Bodrum Belediyesi, Bodrumlu yardımseverlerle birlikte destek kolileri için seferber olurken, yüklenen araçlar yola çıkarıldı. Bodrum Belediyesi idari amirleri ve personeli de Herodot Kültür Merkezinde yoğun bir mesai harcıyor. Deprem bölgesindeki vatandaşlara üç öğün yemek, sıcak çorba ve sıcak içecek dağıtımı yapmak üzere tahsis edilen 3 mobil mutfak da Bodrum Aşçılar Derneği gönüllüsü 7 aşçı ile birlikte bölgeye gönderilerek sıcak yemek dağıtımına başladı.