31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’ndan CHP ve HDP’ye geçen belediyelerde göreve başlayan belediye başkanları, seçim vaatlerini hayata geçiriyor. Yeni başkanlar, toplu ulaşım kartı ve su gibi temel gereksinimlerde indirim hazırlıklarının sonuna gelirken kayyumların izleri de kentlerden silinmeye başlandı. 25 yıl sonra CHP’ye geçen kentlerin başında yer alan İstanbul’da toplu ulaşım indirimi gerçekleşmek üzere. İstanbul […]

Yerelde dönüşüm

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhur İttifakı’ndan CHP ve HDP’ye geçen belediyelerde göreve başlayan belediye başkanları, seçim vaatlerini hayata geçiriyor. Yeni başkanlar, toplu ulaşım kartı ve su gibi temel gereksinimlerde indirim hazırlıklarının sonuna gelirken kayyumların izleri de kentlerden silinmeye başlandı.

25 yıl sonra CHP’ye geçen kentlerin başında yer alan İstanbul’da toplu ulaşım indirimi gerçekleşmek üzere. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 85 TL olan öğrenci aylık akbilini 50 TL’ye düşürmek için çalışmalarına başladı. 25 yıl boyunca yönetimde olan ve toplu ulaşımda zam rekoru kıran AKP ise buna karşılık kartın aylık ücretinin 40 TL olması yönünde görüş bildirdi. Düzenlemenin önümüzdeki günlerde hayata geçmesi bekleniyor.

ALTIN PORTAKAL YENİDEN

2014 yılında AKP’nin yönetimine geçmesi ile birçok sosyal ve kültürel projeye son verilen Antalya’da da değişim başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AKP’nin son verdiği, “Altın Portakal Festivali”nin yeniden yapılacağını duyurdu.

T.C. İBARESİ GERİ GELDİ

25 yıllık sağ parti yönetiminin ardından CHP’ye geçen Ankara’da Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da hızlı bir başlangıç yaptı. İlk iş eski belediye başkanı Melih Gökçek’in TBMM kavşağına yerleştirdiği ve tartışmalara konu olan “kol saati heykeli”ni kaldıran Yavaş, belediye binasında yer alan yazıyı da değiştirdi. Yavaş, Gökçek döneminde kaldırılan “T.C.” ibaresini yeniden belediye girişine ekledi. AKP’den CHP’ye geçen Manisa’nın Akhisar ilçesi Belediye Başkanı Besim Dutlulu da belediye tabelasına “T.C.” ibaresini yeniden ekledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen CHP’li Zeydan Karalar ise göreve ‘tasarruf’la başladı. Karalar, gereksiz makam ve hizmet aracı kullanılmasını yasakladı. Adana’da bu yolla 10 günde yaklaşık 20 ton mazot tasarrufunun yapıldığı duyuruldu.

İNDİRİM HAZIRLIĞI

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de içme suyuna indirim yapılması konusunda belediye meclisine teklif getirmek için kurmaylarına talimat verdi.

DUVARLARI YIKTI

Kayyumun ardından göreve gelen belediye başkanları ise kentteki kayyum izlerini silmeye başladı. Dersim’de seçimleri kazanan Mehmet Fatih Maçoğlu, ilk iş olarak belediye binası önündeki duvarları yıktı. Batman Belediyesi Eş Başkanları ise çalışanlarına “ikramiye” ödemesi yaptı.

Kayyumun “lüks makam odası” ve “ultra lüks banyo” yaptırdığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde de değişim başladı. Eş başkanlar, Büyük Kongre Merkezi’ni KHK ile ihraç edilen tiyatrocuların kullanımına verdi. Kayyumun lüks odası ve banyosunu yeniden düzenlemeye alan eş başkanlar kayyum tarafından işten çıkartılan 43 personeli yeniden işe aldı. HDP’li eş belediye başkanları ayrıca seçildikleri her yerde belediye binalarının önündeki tel örgüleri ve duvarları yıktı.