Kamunun tüm mallarını birer birer elden çıkaran AKP, 399’u değerli madenlere ait olmak üzere toplam 700 maden ocağını özelleştiriyor. TMMOB karara “her şey bitti sıra madende” diyerek tepki gösterdi

Yerin üstü bitti sıra yer altında

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP iktidarı 16 yıl boyunca kamunun elinde ne varsa satarken, şimdi de gözünü yer altı zenginliklerine dikti.

‘Her şey para için’
lleştirme şampiyonu AKP, 700 maden sahasını satma kararı aldı. Son olarak “kapatılmayacak” sözü vererek şeker fabrikalarını özelleştiren ve yüzlerce işçinin işsiz kalmasına neden olan Hükümet'in özelleştirmeyi planladığı maden sahalarının 399'u ise dördüncü grup maden ocağı statüsünde bulunuyor. Dördüncü grup maden ocaklarında ise kömür, altın, demir, bakır gibi madenler çıkartılıyor.

AKP’nin ekonomi politikasının “duvara tosladığını” ifade eden TMMOB Yönetim Kurulu üyesi ve maden mühendisi Niyazi Karadeniz, “Sıcak para girişi için kamunun tüm mallarını birer birer satıyorlar. Sıra madenlere geldi” dedi.

‘Madenler satılıyor’
Altın ve kömür gibi değerli madenlerin çıkartıldığı maden grubuna ait 399 ocağın da satışa çıkarıldığını hatırlatan Karadeniz, “Devlet artık üretimden tamamen çekiliyor. Değerli madenler bile satılıyor. Üretmediği için de maden sahalarının bir önemi olmadığını düşünüyor. Bu iktidarın bir çıkış arama hamlesidir ancak hiçbir özelleştirme onları aradığı çıkışı götürmez” dedi.

AKP’nin yılda 10 milyon ton maden üretim miktarını hedef olarak belirlediğini ancak bir milyon ton dahi üretemediğini ifade eden maden mühendisi Karadeniz, “AKP, hem yatırım yapmıyor hem işçi almıyor. Son olarak ise maden sahalarını satıyor. Üstelik maden sahaları daha önce birçok parçaya ayrılmıştı. Bu şartlar altında Türkiye Taş Kömürü kurumunun da bir işlevi kalmamıştır. Kurum belli ki tamamen devredilmeye hazırlanıyor. Yeni hükümet sistemi ile birlikte biliyoruz ki artık her şey bir kişinin dudağından çıkacak karara göre dizayn ediliyor. Bu özelleştirme kararının nedeni de o bir kişinin istemesidir” diye konuştu.

***

AKP’nin özelleştirme geçmişi

Bu yıl şeker fabrikalarını satan AKP iktidarının önceki yılları özelleştirmelerle dolu.

15 yılda büyük özelleştirme kararlarına birer birer imza atan AKP, bu uygulamalar sonucunda yaklaşık 60 milyar dolar gelir elde etti. 1986-2002 yılları arasında yapılan özelleştirmelerden ise 8 milyar dolar gelir elde edilmişti.
AKP’nin dikkati çeken özelleştirmelerinden bazıları şöyle: Türk Telekom’un hisselerinin yüzde 55’i Ojer Telekom’a satıldı. TÜPRAŞ’ın yüzde 51’i Shell-Koç ortaklığına, PETKİM’in yüzde 51’ini ise Azer Socar’a satıldı. Tekel’in altı sigara fabrikası British American Tobacco’ya satılırken içki bölümü ise önce yerli Mey şirketine ardından da ABD’li TPG’ye satıldı.

Ayrıca TÜPRAŞ’ın, THY’nin, PETKİM’in, Halk Bank’ın ve Türk Telekom’un hisselerinin bir kısmı da borsada satıldı.