Şırnak’ın HDP’li Cizre Belediye Başkanı Mehmet Zırığ görevden alındı. Zırığ’ın yerine Kaymakam Davut Sinanoğlu kayyum olarak atandı. Böylece HDP’nin 3'ü büyükşehir olmak üzere toplam 13 belediyesine kayyum atanmış oldu.

Yerine kayyum atanan HDP'li Cizre Belediye Başkanı Mehmet Zırığ: Artık egemenliğin halkta olmadığı mesajı veriliyor

MERAL DANYILDIZ

Şırnak’ın HDP’li Cizre Belediye Başkanı Mehmet Zırığ görevden alınarak yerine Kaymakam Davut Sinanoğlu kayyum olarak atandı. Konuyu BirGün’e değerlendiren Zırığ, “29 Ekim günü bu yapılanla ‘Artık halk ortada yok, egemenlik artık halkta değil tek adamdadır’ mesajı veriliyor” dedi.

Bugün sabah saatlerinde Şırnak’ın HDP’li Cizre Belediye Başkanı Mehmet Zırığ görevden alınarak yerine Kaymakam Davut Sinanoğlu kayyum olarak atandı. Böylece HDP’nin 3'ü büyükşehir olmak üzere toplam 13 belediyesine kayyum atanmış oldu. Sabah erken saatlerde polisler kayyum atandığına dair tebligatı vermek üzere Cizre Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Zırığ'ın ikametgâhına gitti.

HUKUKUN OLMADIĞI BİR YERDE YAŞIYORUZ

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan HDP’li Cizre Belediye Başkanı Mehmet Zırığ, polisler tarafından yapılan müdahalede yaralandığını ve bir süre müşahede altında tutulduğunu kaydetti. Kararın kanunsuz ve hukuksuz olduğuna dikkat çeken Zırığ, şunları aktardı: “Sabah saatlerinde bizim temizlik görevlilerimizi aramışlar. Belediyeye gitmeye çalıştık. Her taraf polis bariyerleriyle, panzerlerle kapalıydı. Daha sonra kalmış olduğum eve tebligat gönderildi. Muhtarın telefonu üzerine bunu öğrendim. Hala tebligatı görmüş değiliz. O esnada vekilimizle beraber belediyeye gitmek istedik. Hala görevimizin başında olduğumu, bugünün resmi tatil günü olduğunu ve bize tebliğ edilmemiş bir karara istinaden böyle bir şey yapamayacaklarını söyledim. Parti binasından çıkmamıza izin vermediler. Her taraf kuşatılmış durumdaydı. Biz de gitmek isteyince müdahalede bulunuldu. Ben ve bir vekilimiz hastaneye kaldırıldık. Çeşitli yerlerimizden darp aldık. Artık sözün bittiği noktadayız. Kanunun, hukukun ve yasanın olmadığı bir yerde yaşıyoruz. Tek adam rejimi, istediğini yapmaya çalışan, başarısızlığını hazmedemeyen bir hükümetle karşı karşıyayız. Çok da söylenebilecek bir şey yok, herkes görüyor.”

‘EGEMENLİK HALKTA DEĞİL’ MESAJI VERİLİYOR

Kayyum atamasının Cumhuriyet Bayramı’nda gerçekleşmesine ilişkin “Artık egemenlik kayıtsız şartsız halkta değil tek adamdadır mesajı bu” diyen Zırığ, kazananın eninde sonunda demokrasi olacağının altını çizdi. Zırığ, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Özellikle bugün gerçekleşmesi bir soru işareti doğuruyor insanlarda. Artık halk ortada yok, egemenlik artık halkta değil tek adamdadır mesajıdır bu aynı zamanda. Bugün yaşananlar sadece Cizre özelinde değildir. Bir halka verilen mesajdır. Herhangi bir gerekçeleri de yok. Mevzuatlar zaten bellidir ama rafa kaldırılmış bir vaziyettedir. Bütün demokratik çevrelere, halkımıza söylemek istediğim şey; demokrasiden hiçbir zaman ödün vermeyeceğimiz, yılmayacağımızdır. Daha çok direneceğiz. Eninde sonunda kazanan demokrasi olacak” dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI

Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak", "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" ve "hakaret" iddialarıyla 3 ayrı soruşturma açılmıştı. Zırığ, kayyum protestolarını içeren videoyu Twitter'da retweetlemesi ve kayyumlara ilişkin paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan soruşturmalara dair 22 Ekim'de İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Güvenlik Büro Amirliğine giderek ifade vermişti.

13 BELEDİYEYE KAYYUM ATANMIŞ OLDU

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri ile Erzurum’un Karıyazı ve Diyarbakır’ın Kulp ilçe belediyelerine 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kayyum atanmıştı.

18 Ekim’de de Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin; 22 Ekim’de ise Diyarbakır’daki Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’daki Erciş belediyelerine kayyum atanmıştı.

Son olarak Cizre Belediyesine kayyum atanmasıyla beraber HDP’nin 3'ü büyükşehir olmak üzere toplam 13 belediyesine kayyum atanmış oldu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.