Türkiye’nin ilk yerli arabası olacağı ve önümüzde yıllarda seri üretime başlayacağı iddia edilen TOGG fabrikası şantiyesinde işçiler sıcak suya erişimde güçlük çekiyor ve öğle yemeği yemek için saatlerce sıra bekliyor.

Yerli araba üretilecekti: TOGG şantiyesinde işçiye yemek bile verilemedi!

RIFAT KIRCI

Türkiye’nin ilk yerli arabasının üretileceği ve önümüzde yıllarda seri üretime başlayacağı planlanan TOGG fabrikası şantiyesinde işçiler sıcak suya erişimde güçlük çekiyor ve öğle yemeği yemek için saatlerce sıra bekliyor. Ayrıca işçilerin son maaşlarını da alamadığı iddia edildi.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) yüksek teknolojiyle araba üreteceğini iddia ettiği fabrikanın kuruluş çalışmaları Bursa Gemlik’te devam ediyor. Fabrikanın üst yapı işlerini son olarak Tanzanya’daki bir demiryolu şantiyesinde Türkiye’den götürdüğü işçilerin 4 aylık maaşlarını ödemediği iddialarıyla gündeme gelen Yapı Merkezi inşaat şirketi yürütüyor.

Fabrika şantiyesinde çalışan işçiler ise çalışma koşulları ve imkanların yetersiz olmasından dolayı şikâyetçi. Bin işçinin bulunduğu şantiyede İnşaat-İş Sendikası'na ulaşan işçiler sıcak suya erişim sağlamakta güçlük yaşadıklarını, öğle yemeklerinde saatlerce sıra beklediklerini ve ücretlerinin ödenmesinin geciktiğini belirtti.

BİN İŞÇİYE TEK YEMEKHANE

İşçilerle görüşme yapan İnşaat-İş Sendikası’ndan Nurseli Gözüaçık, şantiyedeki sorunları şöyle anlattı: “Bin işçiyi aynı saatte molaya çıkarmak akıl kârı değil. Orada küçücük bir yemekhane var. 1000 işçiyi sığdırmaya çalışıyorlar. Şimdi mola saatlerinde düzenleme yaptılar ancak sorun çözülmüş değil. Buradaki sıcak suyla ilgili ise sorun şu: Buradaki işçiler 4-5 kişilik prefabrik yapılarda kalıyorlar. Bunlar bloklar halinde dizili. 6 farklı blok var. 6 bloktan sadece 1’inde sıcak su akıyor. Yani 20-30 işçi tek yeri kullanmak zorunda kalıyor. Aslında her blokta sıcak su olması lazım.”

ARABA ÜRETECEKLER MAKİNELER BOZUK

Yüksek teknolojiyle otomobil yapılacağı yönünde duyurular yapılan TOGG fabrikasının şantiyesinde bir diğer sorunun ise inşaatta kullanılan makinelerin eski olduğu aktarıldı. Gözüaçık: “Kule vinçlerde sorun var. Makinelerde sorunlar oluyor, makineler arızalanıyor. İşçiler bununla ilgili sorunları da sürekli dile getirdiklerini ancak kendilerine sadece servis numarası verildiğini söylüyorlar” dedi.

24 saat işin devam ettiği şantiyede gece ışıklandırmasının da yetersiz olduğunu vurgulayan Gözüaçık: “Tonlarca ağırlıkta malzemeler kaldırıyorlar. Ancak kule vinci kullanan işçi etrafta işçi var mı yok mu bunları göremiyor. Ona hangi tarafa götüreceği konusunda talimat veriyorlar o da çalışıyor. İşçiler tabi ki de burada kaza riskinin olduğunu belirtiyor. Işıklandırma sorunu var. İşçilerin şikayetlerinin ardından bir düzey ışıklandırma yapıldı ancak bu da yeterli değil.” Ödemelerde de gecikmelerin başladığını aktaran Gözüaçık şunları söyledi: “Ödemelerle ilgili de normalde ayın 1’i ve 5’i arasında yapılması gerekiyor. Ancak işçilerin 1 aylık ücretleri içerde. Yine, her yerde olduğu gibi işçilerin banka hesaplarına asgari ücret yatırıyorlar geri kalanını elden veriyorlar. Bu durumda SSK primleri de eksik gösteriliyor. İşçiler de paralarının içeride kalmasından dolayı rahatsız.”

Gözüaçık son olarak şunlara değindi: “Bir genelge yayımlandı. Şantiye içerisinden video çekmek, şantiyedeki sorunları duyurmak yasaklandı. Bu kuralı aşan işçilerle ilgili cezai yaptırım yapılacağı belirtildi.”