İktidarın siyasi rant uğruna 2023’e yetişmesi için teknik rapor bile tamamlanmadan Karadeniz’deki doğalgaza yatırım yaptığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, ‘acele’nin maliyeti artırdığını iddia etti.

“Yerli gaz” acelesi maliyeti artırdı

Hüseyin Şimşek

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen yıl “müjdelediği” rezervin bulunduğu Sakarya Gaz Sahası’yla ilgili ayrıntılı bir teknik rapor hazırlanmadan jet hızıyla sondaj için çalışmalara başladı. CHP, bu konu hakkında ayrıntılı bir rapor hazırlayarak uygulamadaki hataları ortaya koydu.

CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarın siyasi rant uğruna yurttaşların kullandığı doğalgazın fiyatını arttıracağını söyledi. Akın, “Doğalgazı vatandaşların refahı için değil, siyasi rant için kullanıyorlar. İktidar, 2023 yılına yetiştirebilmek için sahanın şu an için belirlenen potansiyelinin çeyreğine yönelik bir yatırım yapılmasını öngörüyor. Bu da vatandaşın beklediği indirim müjdesinin başka bahara kalacağını gösteriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Raporda, doğalgazın çıkarılması için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) “üretim tesisleri, nakil hatları ve kara doğalgaz işleme tesisi entegre projesi”yle ilgili ÇED raporunu yayımlandığına dikkat çekilerek şu tespitlere yer verildi:

“TPAO’nun ÇED raporu, iktidarın doğalgazı çıkarabilmek için dünya üzerinde hiç uygulayan bir yöntemi kullandığını ortaya koymaktadır. Dünya genelinde bu gibi doğalgaz sahalarında önce sahanın ayrıntılı bir teknik raporu hazırlanmakta, ardından nihai yatırım kararıyla ilgili süreçler yürütülmektedir. Ancak iktidar Sakarya Gaz Sahası’nda teknik raporu hazırlamaya devam ederken nihai yatırım kararıyla ilgili süreçleri de işletmeye başlamıştır.”

ZAMLI FİYAT

“2023 yılında doğalgazın çıkarılması için birinci aşamada sahanın dörtte birini kapsayan bir yatırım planlanmaktadır. Bu durum, sahanın tamamına yönelik bir yatırım yapılmayacağı için metreküp başına maliyetleri artırmaktadır. Cumhurbaşkanlığı yatırım programında 2021 yılı için Sakarya Gaz Sahası’na yatırım bütçesi olarak 9 milyar TL ayrılmıştır. Sahanın gerçek potansiyeli belli olmadan yatırım yapılması ve günlük 10 milyon metreküp gazın taşınmasının planlanması maliyeti yükseltecektir. Yurttaşların faturaları zamlanacak.”