Peru’da yerli grupları çevresel felakete yol açan petrol şirketinin istasyonunu işgal ederek petrol taşıma faaliyetlerini durdurdu. Yerliler, “Hükümet bizi duyana dek Amazon’dan tek bir damla petrol çıkmayacak” dedi.

Yerli grup, petrol tesisini işgal etti

Dış Haberler Servisi

Güney Amerika ülkesi Peru’da kamu petrol şirketi Petroperú’ya bağlı Kuzey Peru Boru Hattı’nın en önemli istasyonlarından biri 4 Ekim’den bu yana yerli protestocuların işgali altında.

Yerli gruplarından yaklaşık 200 kişi Loreto bölgesindeki 5 numaralı istasyonun başta petrol sızıntıları olmak üzere tüm faaliyetlerinin çevresel yıkıma yol açtığını savunarak işgal ettikleri tesiste çadırlar kurdu ve eylemlerinin süresiz olduğunu ilan etti.

CASTILLO’YA UYARI: VAATLERİNİ UYGULA

İstasyonun faaliyetlerini durduran işgal eylemi birçok yerli dernek ve grubun öncülüğünde gerçekleşti. Awajun Yerlileri Federasyonu’ndan (FENARA) yapılan açıklamada, petrol sızıntısından etkilenen alanların temizlenmesi ve bölgedeki sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi talep edilirken Yurimaguas Yerlileri Koruma Derneği (AIDCBY) ise Devlet Başkanı Pedro Castillo’yu uyardı. Temmuz ayında sol partilerin desteğiyle göreve gelen Özgür Peru Partisi lideri Castillo’nun seçim kampanyasındaki "Madencilik projelerinden elde edilen servet adil bir şekilde dağıtılacak" vaadini hatırlatan AIDCBY, "Hükümet bizimle ilgilenene dek Amazon’dan tek bir damla petrol çıkmayacak" açıklaması yaptı.
Loreto’yu Geliştirme ve Koruma Yerli Derneği Jamer Pérez ise işgal alanında yaptığı konuşmada, "Yerli halkların talepleri yerine getirilene dek işgal sürecek" ifadelerini kullandı. Puinahua Yerlilerini Koruma Derneği lideri Pérez Petsa ise konuşmasında Castillo’ya işaret ederek "Seçimlerde yerli halkları destekleyen bir kampanya yürüten yöneticinin gerçek yüzünü göreceğiz" dedi.

yerli-grup-petrol-tesisini-isgal-etti-930223-1.

SIZINTILAR SAĞLIK SORUNLARI YARATTI

Petroperú şirketi ise söz konusu istasyona yerlilerin el koyması sonucu hidrokarbon pompalama ve taşıma operasyonlarının felç olduğunu, çalışanlarını bölgeden tahliye ettiğini duyurdu. Ham petrolü kuzey Peru’nun Amazon bölgelerinden ülkenin Pasifik kıyısındaki bir rafineriye boru hatlarıyla taşıyan şirket, resmi verilere göre 1996 ve 2016 yılları arasında 37 petrol sızıntısına neden oldu.

Çevre koruma grubu EarthRights International’a göre, yerli topluluklar sızıntıların içme suyunu da kirletmesi ve mahsul verimini düşürmesi sonucu cilt döküntüleri gibi ciddi sağlık sorunları yaşıyor. Peru yerlileri geçen yıl ağustos ayında bölgelerinde çevre felaketine neden olan Kanadalı enerji şirketi PetroTal’ı protesto etmiş, şirketin fabrikası önünde yapılan eyleme polis saldırısı sonucu üç yerli hayatını kaybetmişti.

AMAZON ORMANLARI’NI YAĞMALAYANLAR YARGILANMALI

Brezilya’da Amazon Ormanları’nı maden ve tarım şirketlerine peşkeş çekerek yaklaşık 20 bin kilometrekarelik alanın yok olmasına neden olan Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya yönelik öfke artıyor.

Amazon yerlileri, topraklarının altyapı, maden ve enerji projeleri için rant unsuru haline getirilmesine tepki olarak Brezilya Yerli Halkları Birliği (APIB) öncülüğünde eylemler düzenliyor. Bolsonaro hükümetini ağustos ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne şikâyet eden APIB ise Bolsonaro’nun "soykırım" ve "ekokırım" suçlarından ötürü yargılanmasını istiyor. APIB sözcüsü Sonia Guajajara, "Mevcudiyetimizi korumak için yüzyıllardır her gün savaşıyoruz ve bugün haklarımız için verdiğimiz mücadele küresel bir mücadele. Bu hasta dünya için çözüm yerli halklardan geçiyor ve maruz kaldığımız şiddet karşısında asla sessiz kalmayacağız. Bolsonaro neden olduğu bütün bu şiddet ve yıkımın bedelini ödemesi gerekiyor" açıklaması yaptı.

Brezilya Kongresi ise geçen ay bir dizi yasa tasarısını gündemine aldı ve yasalaşmaları halinde yasadışı toprak işgaline engel olan, yerlilerin topraklarını koruyan bir dizi zor kazanılmış yasa hükümsüz kılınacak.