Yerli halklar zorluklarla karşı karşıya

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugün, 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü. Birleşmiş Milletler'e bağlı (BM) Yerli Halkların Sorunları için Uluslararası Çalışma Grubu, (IWGIA) 9 Ağustos vesilesiyle açıkladığı "Yerli Dünyası-2020" raporunda dünya genelindeki yerli halklara ilişkin bilgilere yer verdi.

Rapora göre, dünya genelinde 90 ülkede 476 milyondan fazla yerlinin yaşadığı belirtilirken yerlilerin küresel nüfusun yüzde 6,2'sini, en yoksulların ise yaklaşık yüzde 15'ini oluşturduğu aktarıldı. Raporda, yerli halkların yaklaşık 7 bin dilin çoğunluğunu konuştuğunu ve 5 bin farklı kültürü temsil ettiği aktarılırken küresel olarak yerli halkların yüzde 86'sından fazlasının kayıtdışı ekonomide çalıştığı belirtildi. Ayrıca dünya genelinde yerli halkların yüzde 47'sinin iyi bir eğitim alamadığı ve oranın büyük bir çoğunluğunu kadınların oluşturduğu vurgulandı. Rapora göre, Grönland'ın nüfusunun yüzde 88'i, Fransız Polinezyası'nın yüzde 80'i, Bolivya'nın yüzde 48'i, Guatemala'nın yüzde 43,8'i ve Nepal'in yüzde 36'sı yerlilerden oluşuyor. Asya kıtasının "en çok yerlinin yaşadığı kıta" olduğu belirtilen raporda, Çin'de 112 milyon yerlinin yaşadığı, Çin'i, 104 milyon yerliyle Hindistan ve 60 milyon yerliyle Endonezya'nın takip ettiği aktarıldı.

GERİDE BIRAKMAMAK

Öte yandan, 9 Ağustos Dünya Yerli Halklar Günü'nün bu yılki amacı, yerli halkların toplumun egemen kesimlerince dışlanmasını önlemek için "Kimseyi geride bırakmamak: Yerli halklar ve yeni bir toplumsal sözleşme çağrısı" olarak belirlendi. BM yetkilileri buna ilişkin yaptığı açıklamada, "Yerli halklar kendi kendini yönetmesine ve bazı bölgelerde özerklik kurmada başarılı olmasına rağmen birçok yerli halk hala toprakları, bölgeleri ve kaynakları üzerinde kontrol uygulayan merkezi hükümetlerin nihai otoritesine tabi olarak yaşıyor" denildi.
Dış Haberler