Prof. Dr. Tahir Özcan, İskenderun Körfezi’nde yaşayan canlıların yaklaşık yüzde 50’sini egzotik türlerin oluşturduğunu söyledi. Özcan, ‘Yerli türler rekabeti kaybetmiş durumda’ dedi

Yerli karidesler rekabeti kaybetti

İSKENDERUN Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, İskenderun Körfezi’nde yaşayan canlıların yaklaşık yüzde 50’sini egzotik türlerin oluşturduğunu söyledi. Kıyılara yerleşen egzotik karideslerin yerli tür olan Karabiga Karides ve Melicertus Kerathurus üzerinde negatif bir etkisi olduğunu belirten Prof. Özcan, “Yerli türümüz yabancı tür ile giriştiği bu rekabeti kaybetmiş. Artık körfezde neredeyse görülmemektedir” dedi.
Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, Akdeniz’deki egzotik göçlerin hem Atlas Okyanusu’ndan hem Kızıldeniz’den gerçekleştiğini anlatarak, İskenderun Körfezi’nde 14 egzotik karides türü bulunduğunu belirtti.

Körfez’in yarısı egzotik tür

Özcan, ekolojik anlamda dışarıdan gelen her balığın diğerlerinin besinine ortak olduğunu, güçlü ise yeni türün baskın hale geldiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “İskenderun Körfezi, Süveyş Kanalı’nın açılması ve deniz ticaretinin artmasıyla birlikte hızla egzotik türlerin giriş yaptığı, Akdeniz ekosisteminde en fazla etkilenen bölgelerin başında gelmektedir. Fauna ve florasında ciddi değişikler oldu. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, körfezdeki yengeç faunasının yüzde 62’si egzotik türlerden oluşmaktadır. Körfezin tüm faunasının yaklaşık yüz 50’si de egzotik türlerdendir. İskenderun Körfezi’nde 14 egzotik karides türü bulunmaktadır. Bunlardan 7 tanesi balıkçılık açısından ticari değeri yüksek türlerdir. Avcılığı yapılmaktadır. Doğu Akdeniz’de balıkçılık açısından ticari değeri olan 10 karides türü bulunmaktadır.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.