Yerlilerden Kongre’ye baskın
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da sağcı Devlet Başkanı Guillermo Lasso'yu protesto eden yerliler Kongre binasına girme girişiminde bulundu. Yerlilerin öncülüğünde ekonomik ve sosyal taleplerle başlatılan ulusal grev kapsamında 11 gündür hükümeti protesto eden yerliler, başkent Quito'nun merkezindeki Kongre binasına girmeye çalıştı.

Protestocularından bir grubu durdurmak için polis, yoğun şekilde göz yaşartıcı gaz kullandı.

Duruma tepki gösteren Ekvador Yerli Uluslar Konfederasyonu (Conaie) Başkanı Leonidas Iza, "Halkımızdan sadece barışçıl bir yürüyüş yapmamızı istemiştik" ifadesine yer verdi. Hükümet karşıtı protestolarda şimdiye kadar 4 göstericinin öldürüldüğü 18'i ağır 100'den fazla gösterici yaralandığı bildirilmişti.

ÖFKE DİNMİYOR

Ülkede IMF politikaları ve hayat pahalılığına karşı yerli örgütleri öncülüğünde ilan edilen ulusal grev kapsamında günlerdir eylemler yapılıyor. Binlerce yerli hafta başında çeşitli kentlerden gelerek başkente girmişti.

Eylemlerin şiddetlenmesi üzerine Lasso tarafından 18 Haziran'da 3 kentte ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) kararı sonrasında 6 kentte çıkarılmıştı.

Sağcı lider, bazı grupların ülkenin demokrasisini hedef aldığını ileri sürerek, güvenlik güçlerinin buna izin vermeyeceğini duyurmuştu.

TALEPLER NELER?

Ulusal grev kapsamında dile getirilen talepler şu şekilde: "Yakıt fiyatlarının düşürülmesi, üretici ve köylülerin banka borçları için finansal sistemde bir yıllık moratoryum, istihdam ve çalışma haklarının güvence altına alınması, tarım ürünleri için adil fiyatlar, yerli bölgelerinde maden şirketi imtiyazlarının askıya alınması, kolektif haklara saygı gösterilmesi, stratejik hizmetlerin özelleştirilmemesi, fiyat spekülasyonlarını kontrol etmek için politikalar geliştirilmesi, sağlık ve eğitim için daha fazla bütçe, halkın güvenliğini artırmak için tedbirler alınması.”