Yeryüzünün Çocukları geleceğe bakıyor

Işıl ÇALIŞKAN

Fotoğraf sanatçısı Gül Yıldız, ülkenin farklı şehirlerinde çektiği çocuk fotoğraflarını ‘Yeryüzünün Çocukları’ ismiyle yeni nesil sanat aracı NFT aracılığıyla çocukların eğitimi için satışa çıkardı. 9 parçadan oluşan koleksiyondan 4’ü hâlâ alıcını bekliyor. ‘Yeryüzünün Çocukları’ konulu fotoğraflardan birkaçı fotojurnalizm ve insan hakları konulu sosyal yarışmalardan ödülle döndü. “Ancak bu benim için yeterli değildi ve fotoğrafları çekmemin bir anlamı olsun istedim” diyen Yıldız, çektiği çocukların fotoğraflarını yine çocukların eğitimlerinde kullanılmak üzere NFT platformunda satışa çıkarma fikrinin doğduğunu ifade ediyor.

‘Yeryüzünün Çocukları’nın nasıl bir konseptle buluştuğunu sorduğumuz Yıldız, “Her çocuk eşit şartlarda dünyaya gelmiyor. Sadece ülkemizde değil dünya üzerinde böyle birçok çocuk var. Bireysel olarak yapabileceklerimiz sınırlı ve tüm dünyadaki egemenlerin bu eşitsizlik ve adaletsizlik için birleşmeleri ve kalıcı çözümler üretmeleri gerekiyor. Fotoğraf çekmek için gittiğim yerlerde bu adaletsizlikleri çokça gördüm. Her çocuğun insanca yaşamak ve eğitim almak hakkı olmalı. Bu projedeki bazı çocukların aileleri kâğıt toplayıcılığı ile geçiniyor. Kiminin ailesi çiftçi, kimisinin işçi, kimisi de mülteci ve savaş mağduru çocuklar. Bu eşitsizliği vurgulamak ve bir farkındalık yaratmak için çektim” şeklinde konuşuyor.
Her gün kötü haberler aldığımız bu dünyada, iyilik adına bir şeyler yapmanın insani bir görev olduğunu dillendiren Yıldız, “Daha çok fotoğrafçı ya da sanatçı arkadaşımız ile kolektif bir bilinç geliştirip bu tip projeler yapılır ise bu benim için en güzel hediye olur. Belki de sanatçılara bir çağrı yapıp herkesten en azından birer eserini çocuklar için satışa sunmalarını isteyerek bu güzel projeleri çoğaltarak bizler de çoğalırız” ifadelerini kullanıyor. En büyük zorluğun sergi mekânı bulma konusu olduğunun altını çizen Yıldız, “Keşke bu tip konularda daha duyarlı olunsa” siteminde bulunuyor.

yeryuzunun-cocuklari-gelecege-bakiyor-990699-1.
Gül Yıldız

Yıldız, Artbellek atölyesi ile gerek çocukların eğitimi için gerekse yangın bölgelerine destek için ücretsiz atölye çalışmaları yapmıştı. Yıldız, “Kapitalizmin egemen olduğu, modern dünyanın yabancılaştırdığı, yalnızlaştırdığı ve bencilleştirdiği bir dünyada vicdanımızın sesini dinleyip her şeyi kendimiz için istemek yerine, başkaları için de istersek dünyanın daha güzel bir yer haline geleceğine olan inancımdır” diyerek sözlerini sonlandırıyor.