Yeşil alan, otopark için şantiyeye dönüştürüldü

HABER MERKEZİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kadıköy’de bulunan Kuşdili Çayırı’nda Kurbağalıdere için tasarlanan “Yaşam Vadisi” projesi kapsamında tartışılan dönüşüm planında, eski şantiye alanının bir bölümüne otopark yapılmaya başlanması tepkiye yol açtı. Kuşdili Platformu’ndan Gülsün Gökalp, Kadıköy’ün oksijensiz kalacağına dikkat çekti.

Gökalp, “Kuşdili Çayırı, Kurbalığdere’nin taşma alanı ve sit alanı. 2007'den beri 40 dönüm olan çayıra AVM ve otopark yapılmaması için direndik. İBB yönetimi, çayırı yeşil alan yapacağız diyerek yeni bir plan yaptı. Planı ve alandaki iş makinelerinin faaliyetini gözlemlediğimizde, yeşil alan değil tam tersi mevcut otoparkın daha da genişletileceğini görüyoruz. Oysa İBB yetkilileri mahalleye gelerek yaptıkları açıklamada otoparkı küçülteceklerini söylemişlerdi” dedi.

Söğütlüçeşme'den Kadıköy Rıhtım'a kadar binlerce araçlık otoparkların olduğunu hatırlatan Gökalp, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Söğütlüçeşme Garı'nın altına yapmak istediği AVM'nin altına da yerin altına 7 katlı otopark yapmayı planladıklarını da göz önüne alırsak, Kadıköylüler hava kirliliği ve trafik yoğunluğu yüzünden çıldırma noktasına gelecek. İBB yeni bir plan yaparak tüm alanı ağaçlandırmalıdır. Şu an inşaat alanı "peyzaj düzenlemesi" yazan billboardlarda kapatılmış durumda. Büyük bir otoparkın etrafında peyzaj düzenlemesi, yeşil alan diye tanımlanamaz” ifadelerini kullandı.

ŞANTİYE ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Osmanağa Mahallesi Muhtarlığı da konuya ilişkin açıklama yaptı. “Parklarımızı ve çayırlarımızı korumak için çağrımızdır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yoğurtçu Parkı, Kurbağalıdere Projes’inde yapılan hatalı uygulamalar sonucu, zemini sürekli suyla kaplanan ve kullanımında sorun yaşanan bir park haline geldiği gibi biriken ve bir türlü tahliye edilemeyen sular nedeniyle parktaki ağaçların çürüme riski bulunuyor. Kuşdili Çayırı ise hızlandırılmış bir şekilde İSPARK ve şantiye alanı olarak düzenleniyor. Direnen her türlü platform, dayanışma, sendika, oda, dernek, kamusal kurum ve kuruluşları, çevre aktivistlerini ve Kadıköy halkını harekete geçmeye çağırıyoruz. En kısa sürede, halkın çıkarına olacak projeler konusunda taleplerimizi haykırmak için bir araya gelmenin yolunu arıyoruz.” Haber Merkezi