İstanbul Üsküdar’daki Ünalan ile Acıbadem’in mahalle muhtarlarına 11 aydır ödenek verilmiyor. AKP’li Hilmi Türkmen’in belediye başkanı olduğu Üsküdar’daki diğer 31 mahalle muhtarına aylık bin 500 TL ödenek veriliyor. Ünalan ve Acıbadem muhtarlıklarına ödenek verilmemesi tartışma yarattı. Muhtar Aydın, “Muhtar maaşı giderleri karşılamaya yetmiyor” diye konuştu

Yeşil alanlarını koruyan muhtarlara bütçe yok: Ayrıcalıklı ödenek!

UĞUR ŞAHİN

AKP’li Üsküdar Belediyesi, Belediye Kanunu’nun 9’uncu maddesinde yer alan, “Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar” hükmüne rağmen Ünalan ile Acıbadem Mahalle Muhtarlığı’na 11 aydır ödeneklerini vermiyor. AKP’li belediye, ödenek kesintisine hiçbir göstermezken, konuya ilişkin Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın ve Ünalan Mahallesi Muhtarı Mezengül Şimşek’in defalarca yaptığı başvuruları da yanıtsız bıraktı. Söz konusu muhtarlıklara en son ödenek bu yılın Şubat ayında verilirken, ödenmeyen miktarın 16 bin 500 TL olduğu öğrenildi.

DİĞER MUHTARLIKLARA VERİLİYOR

Ünalan ve Acıbadem Mahallesi’nin dışında; AKP’li Hilmi Türkmen’in Başkan olduğu Üsküdar Belediyesi’nin, ilçede bulunan 31 mahalle muhtarına düzenli ödenek vermesi dikkat çekti. Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın ile Ünalan Mahallesi Muhtarı Mezengül Şimşek’in konuyu yargıya taşıyacakları bildirildi.

GİDERLERE YETMİYOR

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın, şöyle dedi: “Mahalle muhtarlığı kamu organizasyonunun en alt birimi olup sınırlı yetkiye sahip kendine ait bir bütçesi olmayan bir yerel yönetimdir. Oysa bütün canlılığı ve çözüm bekleyen sorunlarıyla bir hayat alanı olan mahallede gönüllülük esası yeterli gelmemektedir. Bir büro işletilmekte; bunun için bir eleman, elektrik, internet, su, telefon, yemek, kırtasiye giderleri ve ihtiyaç sahiplerine yardım için muhtarlığa ait bir bütçe gerekmektedir. Bunları muhtarlar aldıkları 2 bin TL muhtar maaşından karşılamak durumundadır. Sadece eleman ücretinin asgari ücretin altında olmayacağı hesaplandığında maaşın dahi bu giderlere yetmeyeceği açıktır.”

Aydın, sözlerini şöyle noktaladı: “Yönetiminde mahalle halkının söz ve karar sahibi olacağı, katılımcı, demokratik, şeffaf bir muhtarlık yönetimi kadar, çağdaş ve planlamacı bir belediye de yerel yönetimlerin olmazsa olmazıdır diye düşünüyorum. Böylece muhtarlık, belediye ve kamu kuruluşları uyum içinde çalışarak mahalleyi, ilçeyi ve illeri daha yaşanır hayat alanları haline getirirler diye de murat ediyorum.”